Index Vakbarát Hírportál

Trump katasztrófa sújtotta területté nyilvánította New York államot

2020. március 21., szombat 09:27

Donald Trump amerikai elnök katasztrófa sújtotta területté nyilvánította New York államot

– jelentette be pénteken éjjel kiadott közleményében a Fehér Ház. Az elnök egyúttal elrendelte a szövetségi segítségnyújtást a keleti parti tagállamnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szövetségi kormányzat pénzalapokat szabadít fel, amelyekkel Andrew Cuomo, New York állam kormányzója szabadon rendelkezhet az új típusú koronavírus rendkívül gyors terjedése ellen, illetve bővítheti a kórházi kapacitásokat a megbetegedettek kezeléséhez, írja az MTI.

New York egyre súlyosabb helyzetben

Európa után az Egyesült Államokban is kezd ijesztő sebességbe kapcsolni a koronavírus-járvány terjedése, a hivatalos adatok szerint pénteken egy nap alatt 5594 új esetet regisztráltak, a pénteki 49 új halottal pedig 250 fölé nőtt a járvány áldozatainak száma Amerikában.

Jelenleg New York a messze legfertőzöttebb területe az USA-nak, New York Államban péntek éjjelig 8515 esetet regisztráltak, ami majdnem 7000-rel több, mint a második leginkább fertőzött állam, Washington (1524 eset).

Az egyre aggasztóbb számok egyre keményebb intézkedéseket vonnak maguk után New Yorkban – a kormányzó Andrew Cuomo pénteken elrendelte, hogy csak az hagyhatja el az otthonát, akinek a munkája nélkülözhetetlen. A rendelet vasárnap éjjel lép életbe, vagyis hétfőtől jelentősen megváltozik mintegy 19,5 millió New York-i élete. Cuomo hozzátette, hogy egyelőre nem tervezik retorzióval büntetni azokat, akik megszegik a kijárási tilalmat, és 90 napig kilakoltatási moratóriumot rendelt el a nehéz helyzetre hivatkozva.

Cuomo ismét hangsúlyozta, hogy óriási mennyiségű orvosi eszközre lesz szükségük, és a járvány erősődésére készülve elhalasztanak az államban minden nem sürgősségi műtétet, amivel a kórházi ágyak 25-35%-át is fel tudják szabadítani.

A New York mellett Kaliforniában, Illionoisban és a a szintén sűrűn lakott Connecticutban bevezetett lakhelyelhagyási korlátozások azt jelentik, hogy az Egyesült Államokban immár minden ötödik embernek tartózkodnia kell lakhelye elhagyásától.

Rovatok