Index Vakbarát Hírportál

Svájcban egy nap alatt 1200-zal nőtt a fertőzöttek száma

2020. március 21., szombat 17:31

Egyetlen nap alatt 25 százalékkal nőtt a svájci betegek száma. A hipermodern egészségüggyel rendelkező Svájc eddig bírja egészségügyi kapacitásokkal, de két nagy kockázat is van. Nagyon sok az idős ember, és az Olaszországgal határos részen rengeteg olasz is dolgozik.

Svájcban mostanáig összesen 6100 fertőzöttet azonosítottak, vagyis ebből az 1200 új eset 25 százalékos drámai növekedést jelent az előző napi adathoz képest. A halottak száma 56-ra emelkedett - közölte az egészségügy-minisztérium.

Még bírja az egészségügy

A svájci esetek többségét, egy nap alatt 918 fertőzést és 28 halálos áldozatot, az Olaszországgal határos Ticino kanton kórházaiból jelentettek - mondta Daniel Koch, a szövetségi egészségügyi hivatal járványos betegségek főosztályának vezetője.

Koch szerint egyelőre még elegendő kórházi ágy van a betegek ellátásához. A svájci hadsereg 60 újabb lélegeztető gépet szállított Ticinóba.

Berni sajtótájékoztatóján Koch elmondta, hogy

a fertőzések 25 százalékos országos emelkedésén nincs mit csodálkozni, Svájcban ugyanis csak ezen a héten szigorították meg a gyülekezési korlátozásokat."

Nyilvános összejövetelen azóta egyszerre csak öt ember vehet részt, egymástól 2 méter távolságot tartva, a rendelkezés megsértőit 100 svájci frank (33 200 forint) pénzbírsággal sújtják. 

Európa legmagasabb várható élettartama

Svájc azért is nehéz helyzetben van, mert Európában itt a legmagasabb a várható élettartam (a világon is csak Japán előzi meg).

Meglepő módon, bár talán elsőre az északi államokra tippelnénk, de az európai dobogósok a vírus által szintén erősen sújtott Spanyoloszág és Olaszország. Utóbbi kettőben az idős emberek szoros kötelékben élnek a fiatalokkal, nem ritkán az utcán, Svájcról persze nem ez jut az eszünkbe, de a déki kantonban még ez is jellemző.

Szorosan együtt Olaszországgal

Svájc legdélibb, olasz nyelvű kantonja ráadásul elég speciális helyzetben van. A kanton határos az olasz Lombardiával, rengeteg, a járvány idején létfontosságú munkavállaló (nővérek, szemétszállítók, takarítók) Olaszországból járnak át.

Hogy a helyzet még pikánsabb legyen, Svájc ezen részén van egy olasz enklávé is, Campione d’Italia, amely Olaszországból, az anyaországból csak Svájcon keresztül érhető el.

A speciális terület egykoron a Csiszalpin Köztársaság része volt,

nagyon különleges hely, Olaszország része, de csak idén januártól lett az EU vámmentes területe, ahogy Olaszországból csak drága, külföldi tarifákkal hívható fel,  igazi kaszinóparadicsom, a kedvező adózású játékbarlangokba viszont a helyiek nem léphetnek be.

(Borítókép: Ellenőrzés Franciaország és Svájc határán 2020. március 17-én. Fotó: Richard Bord / Getty Images)

Rovatok