Index Vakbarát Hírportál

Online robot segíti a koronavírus-tesztelést Amerikában

2020. március 22., vasárnap 09:29

Az Egyesült Államokban is folyamatosan nő az igény a koronavírus-tesztekre, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) pedig  online robottal igyekszik levenni a terhet az egészségügyi dolgozók válláról – írja a CNN.

A CDC robotja a Clara névre hallgat, és a szervezet honlapján lehet elérni. A hivatalos tájékoztatás szerint a robot diagnosztizálni nem tud, de mindenkinek segíthet eldönteni, hogy szüksége van-e orvosi ellátásra. A robot egy sor kérdést tesz fel a beszélgetés során, és ezzel állapítja meg, hogy az illető mennyire beteg. Emellett azt is kideríti, hogy az Egyesült Államokon belül hol tartózkodik, és volt-e kapcsolatban olyannal, aki a betegségben szenvedett.

Ezek alapján aztán a tünetek súlyossága alapján a robot ajánlhatja a 911 felhívását, vagy azt is, hogy 24 óráig maradjon otthon az illető, és vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával. Clara emellett a tartózkodási helynek megfelelő egészségügyi szerv elérhetőségét is megadja a további tájékoztatás érdekében.

Az Egyesült Államokban eddig 323 ember halt meg a vírus miatt, 25 740 esetet regisztráltak, és közel 200 ezer tesztet végeztek el. Az országban éppen a hétvégén kapott engedélyt egy, a fertőzést 45 perc alatt kimutató gyorsteszt forgalmazására a Cepheid nevű vállalat.

Rovatok