Index Vakbarát Hírportál

Még legalább két hónapig tarthat a járvány Belgiumban

2020. március 22., vasárnap 13:55

A koronavírus-járvány még legalább nyolc hétig tarthat Belgiumban - idézi Maggie De Block egészségügyi minisztert az RTBF.be.* "Az olyan országokra tudunk példaként gondolni, mint Kína vagy Dél-Korea. Ha egy országban elterjed a vírus, akkor általában hetekig ott is marad" - mondta. 

A miniszter elmondta, annak érdekében, hogy elkerüljék egyszerre túl sok ember kórházi kezelését, a kormány szigorú intézkedéseket hozott. "Amit kérünk az emberektől, nem könnyű. Meg kell ugyanis változtatnunk mindennapi szokásainkat. De nincs más út". 

Maggie De Block azt kérte: mindenki maradjon otthon, és arról is beszélt, hogy a szövetségi kormány egymilliárd eurót különített el a kórházak számára a koronavírus-járvány okozta megnövekedett nyomás kezelésére. A rendkívüli támogatás legkésőbb április közepén érkezik meg a kórházakhoz. 

A közegészségügyért felelős belga hatóság (SPF) arról tájékoztatott, hogy vasárnapra virradóan újabb 586 beteget, összesen immár 3401 embert diagnosztizáltak koronavírussal. Szombaton és vasárnap ezzel több mint ezerrel emelkedett a fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában újabb 8 ember halt meg, ezzel 75 ember vesztette életét a járvány kezdete óta. Szombaton újabb 335 embert szállítottak kórházba, akikkel együtt 1380-ra emelkedett a kórházi ellátásban részesítettek száma. Ez idáig 340 ember hagyhatta el gyógyultan a kórházat Belgiumban. (MTI)

Hollandiában egy nap alatt 43-an haltak meg

A többi európai országhoz hasonlóan Hollandiában is megugrott a regisztrált koronavírusos esetek száma, a vasárnapra regisztrált 573 esettel már 4204 fertőzöttről tudnak. 

Emelkedett a koronavírus-járvány miatt elhunytak száma is 43-mal, így már összesen 179 áldozata van a járványnak az országban. Az áldozatok 57 és 97 év közöttiek voltak. (Guardian)

*A cikket a belga RTBF friss információja alapján frissítettük

Rovatok