Index Vakbarát Hírportál

A németeknél lassult a megbetegedések üteme, de már 20 ezer eset fölött járnak

2020. március 22., vasárnap 11:27

Németországban valamelyest lassuló ütemben növekszik a koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint vasárnap délelőttig 22 364 esetet regisztráltak, ami 2516 esettel (12 százalékkal) több az egy nappal korábbi 19 848-nál.

15 százalék alatti növekedés ment végbe péntekről szombatra is, előzőleg viszont napokig jóval nagyobb, 30 százalék körüli és egyre gyorsuló ütemű növekedést regisztráltak. A vírus okozta betegségben elhunytak száma 68-ról 84-re emelkedett. Egy nappal korábban ennél nagyobb számban és mértékben, 20 fővel emelkedett a halottak száma, olvasható az MTI hírében. 

A visszaesés mögött az is állhat, hogy a hétvége miatt nem mindenhonnan futottak be a legfrissebb adatok. 

A növekedési ütemének mérséklődése összefüggésben lehet a hét eleje óta bevezetett korlátozásoknak, amelyek az emberek egymás közötti közvetlen, fizikai kapcsolatainak csökkentésére szolgálnak, annak érdekében, hogy ne tudjon terjedni a vírus.

A korlátozások szigorúsága ugyanakkor tartományonként változó. Bajorország és Saar-vidék kormánya a legszigorúbb, a hét végén bevezetett szabályok szerint az emberek csak nyomós okból hagyhatják el otthonukat. Bajorországban egy idősotthonban alakult ki gócpont. 

Máshol a közterületi gyülekezés szabályait szigorították, Baden-Württembergben például legfeljebb három fő tartózkodhat egy csoportban közterületen, és akár 25 ezer euró pénzbüntetés vagy egy évig terjedő szabadságvesztés jár a szabályszegőknek. A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői egy telefonkonferencián tekintik át, hogy milyen intézkedésekre lehet még szükség a járvány lassításához. Az sincs kizárva, hogy az egész országra kiterjesztik a kijárást korlátozó intézkedéseket, ezt már a CNN írja

Rovatok