Index Vakbarát Hírportál

4300 új fertőzött, 410 új halott Spanyolországban

2020. március 23., hétfő 12:19

Több mint 4300 új fertőzöttet és 410 új halálesetet regisztráltak Spanyolországban a koronavírussal összefüggésben – így már a kétezret is meghaladta (2182) a betegség miatt elhunytak száma az országban, írja a Sky News. A spanyol hatóságok arra számítanak, hogy a vírus csúcspontja szerda környékén várható az országban, a hét második felében pedig már csökkenést várnak. 

Úgy hisszük, ezen a héten elérjük a híres 'csúcsot', amikor látunk még új eseteket, de már kevesebbet mint az előző napokban.

– közölte Enrique Ruiz Escudero, a madridi egészségügyi hatóság munkatársa. Az időpontot a maximum lappangási idő (14 napig), a korlátozó intézkedések és az iskolabezárások alapján kalkulálták ki, írja a CNN.

Spanyolországban már 4000 egészségügyi dolgozó, a teljes létszám 12 százaléka fertőződött meg – írja a Reuters. Az idősgondozó intézmények 20 százaléka megfertőződött, az ott élők számára pedig végzetes következményekkel jár a vírus, mondta Ignacio Aguado, Madrid régió kormányának alelnöke hétfőn az Onda Cero rádiónak.

Koronavírus gyanúja merült fel a spanyol miniszterelnök-helyettesnél,

Carmen Calvónál is, Calvo ugyanis egy fertőző légúti megbetegedés miatt kórházba került vasárnap. A miniszterelnök-helyettesnél koronavírus-tesztet végeznek, az eredmény még nincs meg, közölte a spanyol kormány egy hétfői közleményben. Calvo az eredményig kórházban marad.

A spanyol egészségügyi hatóság 650 ezer darab gyorstesztet szerez be az országba. A készleteket elsőként azok a régiók és kórházak kapják meg, amik a leginkább érintettek a fertőzés által, írja a  The Guardian .

A legtöbb megbetegedést, több mint tízezret Madrid környékéről jelentették, amelyet Katalónia és Baszkföld követ 6000 és 2500 fertőzöttel – írja az MTI. Két hete van szükségállapot az országban, zárvan vannak az oktatási intézmények, az üzletek közül csak az alapvető szükségletek ellátását biztosító boltok üzemelnek, a kijárás csak a munkába járáshoz engedélyezett. A központi intézkedéseken túl a tartományi kormányok helyben egyéni szabályokat is hoznak, Katalóniában például a kijárás feltétele egy írásos dokumentum kitöltése, amelyet kinyomtatva vagy mobiltelefonra letöltve kell mindenkinek magánál tartani és igazoltatás esetén bemutatni.

Az elmúlt nyolc napban 577 embert vettek őrizetbe, amiért megszegte az előírásokat és ellenkezett a csendőrökkel vagy rendőrökkel. Bírságot összesen 60 ezer esetben szabtak ki. A spanyol rendőrség beszámolt arról, hogy több spanyol kórházat ért számítógépes támadás az elmúlt napokban. Az egészségügyi dolgozók tömegesen kapnak vírusos e-maileket, amelyek rendkívül veszélyesek az intézmények számítógépes rendszereire, különösen a szükségállapot közepén.

A rendőrség ismételten felhívta a figyelmet a járvánnyal kapcsolatban terjedő szándékosan megtévesztő információkra és álhírekre, amelyek célja, hogy félelmet és pánikot keltsenek. Példaként említett egy korábbi olaszországi börtönlázadásról szóló videófelvételt, amelyet úgy állítanak be, mintha épp Spanyolországban történne.

Rovatok