Index Vakbarát Hírportál

Dél-Afrikában 21 napos vesztegzárat hirdetett az elnök a koronavírus miatt

2020. március 23., hétfő 20:56 | aznap frissítve

Huszonegy napos vesztegzárat rendelt el Dél-Afrikában az elnök miután az elmúlt héten az országban 61-ről 400-ra emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma – írja a Guardian.

Az óriási arányú emberi katasztrófa megelőzése érdekében azonnali, gyors és rendkívüli fellépésre van szükség

– mondta Cyril Ramaphosa elnök hétfő esti beszédében.

A országban csütörtök este lép életbe az 56 millió embert érintő vesztegzár, melynek betartását a rendőrség és a katonaság fogja ellenőrizni. Minden nemzetközi repülőjáratot leállítanak az országban, és szigorú lakhelyelhagyási szabályok lépnek életbe. 

Csak az élelmiszerboltok, patikák, bankok, benzinkutak tarthatnak majd nyitva, de több létfontosságú intézmény, így a johannesburgi tőzsde is kinyithat majd – számol be a részletekről a Bloomberg

Ramapahosa elnök egy hete nemzeti katasztrófát hirdetett, bezárták az iskolákat, és az egymástól való távolságtartásra kérték az embereket, de az intézkedések nem hozták meg a kívánt eredményt, a fertőzöttek száma több mint hatszorosára nőtt egy hét alatt.

Afrika egy másik országában, Szudánban este hat óra után kijárási tilalmat rendeltek el, hogy lassítsák a koronavírus terjedését, erről az átmeneti kormányzó tanács egyik tagja beszélt – írja a Reuters

Emellett csütörtöktől az összes, városokat és tartományokat összekötő, hosszú távú buszjáratot leállítják.

Szudánban most regisztrálták a második koronavírus-fertőzöttet, és egy halálos áldozata is van már a betegségnek. 

Rovatok