Index Vakbarát Hírportál

New York állam kórházainak legalább 50%-os növekedést kell elérniük

2020. március 23., hétfő 15:47 | aznap frissítve

A hétfői adatok szerint összesen már 41569-en fertőződtek meg az Egyesült Államokban (ebből 8023 új fertőzött), az elhunytak száma pedig elérte a 504-et.

A 40 ezernél is magasabb fertőzött-számmal az USA már a 3. helyre került, ennél több fertőzött eset csak Olaszországban és Kínában található. Egy diagram például azt mutatja, hogy március 20-ig hogyan változott az 1 millió főre jutó esetek száma napról napra New York államban és Olaszországban: 

Azért New York államban, mert a diagnosztizált fertőzések csaknem fele itt található, ezt követően Washington, New Jersey és California államban van a legtöbb regisztrált fertőzés. Vizsgálják, hogy az USA-ban a többi országhoz képest miért fertőződnek meg ilyen nagy arányban a fiatalok. Egyes vélemények szerint ennek köze lehet ahhoz, hogy Amerikában nagyon sok fiatal használ e-cigarettát és vaporizátort.

New York államban eddig a koronavírussal fertőzöttek több mint fele - 53 százaléka - a 18 és 49 év közötti fiatalok körében volt - jegyezte meg vasárnap Andrew Cuomo kormányzó.

Hétfő délután arról írt a CNN, hogy az aznapi adatok alapján szám szerint több mint 20 ezer eset található csak New York államban, az ország tesztjeinek 25%-át végezték itt. Az államban csak hétfőn 157-tel növekedett a halálos áldozatok száma. Cuomo emiatt sürgősségi parancsot adott ki a helyi kórházaknak, miszerint 50%-kal növelni kell a helyi kórházak ágykapacitását. 

Ésszerűtlen azt mondani, hogy minden egyes kórház duplázza meg az ágyainak számát. Azt viszont nem ésszerűtlen mondanom, hogy próbálják meg elérni a 100%-os növekedést, de az 50%-osat minimum el kell érniük.

- mondta Cuoma, majd azt is megerősítette, hogy az állam jelenleg négy sürgősségi kórház felépítésén dolgozik.

Mike Pompeo szerint Irán legfelsőbb vezetőjének koholmányai, kitalációi csak még nagyobb bajba sodorják a perzsa állam lakóit. Az amerikai külügyminiszter ezt azután mondta, hogy Ali Hamenei ajatollah bejelentette: nem fogadják el az USA által felajánlott segélyszállítmányt és gyógyszereket, mert az csak tovább terjesztené a járványt, amit Hamenei szerint egyébként is az amerikaiak szabadítottak rá Iránra. Emellett az iráni legfelsőbb vezető az amerikai szankciók feloldását követelte.

Bill de Balsio, New York polgármestere hétfőn kijelentette: a rendelkezésre álló felszereléssel, további segítség nélkül a New York-i kórházak már csak ezt a hetet bírják ki, azután már "lesznek olyan emberek, akiket nem lehet megmenteni, pedig megfelelő felszereléssel őket is meg lehetne menteni". 

Steve Mnuchin, az USA pénzügyminisztere arra kéri a kisvállalkozásokat, hogy ne engedják el az alkalmazottaikat. Azt mondta, ezek a dolgozók teszik ki az amerikai munkavállalók csaknem felét. Emellett további, a válllakozásokat segítő intézkedésdeket helyzett kilátásba.

(Forrás: CNN)

(Borítókép: a New York-i utcák többsége is kiürült az elmúlt napokban, a képen a 42. utca látható. Fotó: Spencer Platt/Getty Images)

Rovatok