Index Vakbarát Hírportál

Németországban sok a fertőzött, de vannak már jó hírek is

2020. március 23., hétfő 13:44

Kiugróan alacsony a német mortalitási adat, a szakembereknek többféle magyarázata is van erre.

 A Johns Hopkins Egyetem folyamatosan frissülő kimutatása szerint Németországban hétfőn kora délután már 26 220  volt a koronavírussal fertőzöttek száma. Ennél több fertőzöttet csak Kína, Olaszország, az Egyesült Államok és Spanyolország jelentett, de ez a szám már magasabb, mint a súlyos gócpontként azonosított Irán, illetve Dél-Korea esetszáma. 

A német egészségügy azonban annyiban jól vizsgázott, hogy a 111 halott jóval kisebb adat, mint a kevesebb fertőzöttel rendelkező Egyesült Királyság, Hollandia vagy franciaország elhunytjainak száma.

A Guardian cikke több lehetséges magyarázatot is ad arra, hogy a német mortalitás miért kiugróan alacsony, összehasonlítva a tíz legnagyobb esetszámú ország adataival.

A rendkívül fejlett német egészségügy még nem ért el kapacitásainak határára, vagyis mindenki megkaphatja a szükséges kezelést. Ugyanakkor lehet, hogy számbavételi különbségek is támogatták az adatot. Egyrészt, Olaszországgal ellentétben, Németországban nem feltétlenül vizsgálják meg az elhunytakat vírus szempontjából, másrészt az erősebb kontaktkutatás miatt több, enyhébb tünetekkel rendelkező fertőzöttnél is kimutatják a fertőzést.

A cikk végkövetkeztetése szerint még mindig korai azt kijelenteni, hogy Németország jobban megússza a járványt, mert bármikor nagymértékben megváltozhatnak az adatok, ugyanakkor az egészségügyi vezetők már abban bíznak, hogy a járványterjedés lapos görbéje alapján van remény arra, hogy az Angela Merkel által vizionált 60 százalékos megbetegedési ráta túlzónak bizonyul.

Rovatok