Index Vakbarát Hírportál

Washington is katasztrófa sújtotta terület lett, Kalifornia lesz a következő

2020. március 23., hétfő 05:29

Három amerikai szövetségi államban, New Yorkban, Kaliforniában és Washingtonban több mobilkórházat állítanak fel, és immáron az utóbbi is katasztrófa sújtotta területnek számít - jelentette be Donald Trump az új típusú koronavírus-járvány megfékezésén dolgozó kormányzati munkacsoport vasárnapi sajtótájékoztatóján az MTI összefoglalója szerint. Vasárnap mi is hosszabban írtunk az USA helyzetéről, itt olvashatják.

Az amerikai elnök arról számolt be a Fehér Házban, hogy Gavin Newsom kormányzó kérésére New York és Washington után nemsokára Kaliforniát is katasztrófa sújtotta területté nyilvánítja. Ez az jelenti, hogy ezek az államok szövetségi anyagi segítséget is kapnak a vírus terjedése elleni küzdelemre és a betegek kezelésére. Az országos katasztrófa-elhárítási ügynökség (FEMA) mozgósításának költségeit New Yorkban, Kaliforniában és Washington államban teljes egészében a szövetségi kormány finanszírozza.

Donald Trump hangsúlyozta, hogy senkinek, a fiatalabb korosztályoknak sem szabad utcára vagy akár otthon tartott baráti összejövetelekre menniük. "Az ország nagy kihívások előtt áll" - fogalmazott, "nemzeti próbatételnek" nevezte a járványt, és hangsúlyozta a Nemzeti Gárda szerepét.

Az elnök közölte, hogy a kormányzat "minden rendelkezésre álló eszközt" igénybe vesz. Utalt a magánszektor közreműködésére, kiemelve az észak-karolinai székhelyű Honeywell hozzájárulását. Aláhúzta, a cég megkezdte több millió M95-ös, vagyis orvosi használatra alkalmas maszk gyártását, a kiszállítások már a hétvégén megindulnak. A vállalat vezetői pénteken jelentkeztek, hogy segítenének, a kormányzat azonnal megkötötte velük a szerződést, a gyártás szombaton már teljes gőzzel folyt.

A sajtókonferencián részt vett Mike Pence alelnök, Jerome Adams tisztifőorvos, Robert Redfield, a járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC), valamint Peter Gaynor, a FEMA vezetője is.

Gaynor bejelentette, hogy a kormány által megígért egyik kórházhajó a jövő héten már a kaliforniai Los Angelesben lesz.

Mike Pence arra sürgette a magánlaboratóriumokat, hogy a vírusteszteket részesítsék előnyben, s egyben közölte azt is, hogy eddig 254 ezer amerikai állampolgáron végezték el ezt. Hozzáfűzte, a külügyminisztérium irányításával, chartergépek igénybe vételével tart a külföldön rekedt amerikaiak hazahozatala. Később újságírói kérdésre válaszolva Trump jónak nevezte a viszonyát a kínai vezetővel, de kiemelte, örült volna, ha Kína időben nyilvánosságra hozza a járványra vonatkozó információkat, mert ezzel időben megkezdődhetett volna a felkészülés.

A sajtókonferencia előtt nem sokkal Louisiana és Ohio állam kormányzói jelentették be, a járvány terjedése miatt elrendelték, hogy senki nem hagyhatja el az otthonát, kivéve a létfontosságú tevékenységet végzőket. Ezzel így már összesen mintegy százmillió amerikai, azaz a lakosság egyharmada kényszerül otthon maradni. Eddig  Connecticutben, New Yorkban, New Jerseyben, Illinois-ban és Kaliforniában vezettek be hasonló intézkedéseket.

(Borítókép: Szájmaszkot viselő nő sétál a virágba borult cseresznyefák alatt a Potomac folyó ártéri holtágának partján Washingtonban 2020. március 20-án. Fotó: Jim Lo Scalzo / MTI / EPA)

Rovatok