Index Vakbarát Hírportál

A lengyeleknél sem tartózkodhat kettőnél több ember együtt közterületen

2020. március 24., kedd 14:06

Lengyelországban tovább korlátozták a közterületeken való gyülekezésre vonatkozó rendelkezéseket, amik között szerepel az is, hogy

szerdától nem tartózkodhat együtt kettőnél több fő.

Erről Mateusz Morawiecki miniszterelnök tájékoztatta a lengyel lakosságot keddi tévébeszédében. Elmondta, hogy szerdától kezdve az emberek ugyan továbbra is elhagyhatják lakóhelyeiket, ám csak abban az esetben, ha dolgozni, gyógyszerért, orvosi vizsgálatra, vagy sportolni mennek.  Łukasz Szumowski egészségügyi miniszter ugyanakkor hozzátette, hogy tilos köztéren gyülekezni, és a gyerekeket sem szabad levinni a játszótérre.

A keddi bejelentésben szerepelt az is, hogy a járművek befogadóképességének felére csökkentik az utasok számát a tömegközlekedési járműveken, hogy ezzel is csökkentsék az érintkezési lehetőségeket-

Lengyelország az európai államok között viszonylag korán elkezdett elég komoly intézkedésekkel készülni a koronavírus-járvány ellen, még akkor is, amikor az országban kevés volt a regisztrált megbetegedések száma. Már március 15-én lezárták az ország határait a külföldiek előtt, és legtöbb nemzetközi vasúti és légügyi járatot törölték. Emellett az iskolákat, mozikat és színházakat is meglehetősen korán bezárták.

Keddi adatok szerint Lengyelországban 774 fertőzöttről és 9 halottról tudnak.

A lengyel média a járvány kapcsán a társadalmi szolidaritás számos megnyilvánulásáról számolt be, köztük az idős emberek élelmiszer-ellátását segítő civil kezdeményezésekről. Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint az egyik ilyen, interneten szerveződő, #MealsOnCall nevű kezdeményezés keretében a Covid-19 fertőzéssel küzdő egészségügyi dolgozókat támogatják, az utóbbi öt nap alatt 12 000 ingyenes ételadagot szállítottak munkahelyeikre.

Rovatok