Index Vakbarát Hírportál

A vírus epicentrumának számító Hupejben feloldják a kijárási tilalmat

2020. március 24., kedd 13:07

A japán külügyminiszter kedden bejelentette, megtiltják a beutazást 18 európai országból és Iránból az új koronavírus-járvány miatt; Dél-Koreában javul a járványhelyzet, de súlyosbodik a délkelet-ázsiai országokban, a kór megjelent Laoszban is, a járvány eredeti epicentrumában, Hupejben viszont feloldanák a kijárási tilalmat, egy ausztráliai államban pedig rabokat helyeznének feltételesen szabadlábra – áll az MTI ázsiai és ausztrál összefoglalójában.

Cikkünk frissül.

Indiában kedd éjféltől 21 napra kijárási tilalmat vezetnek be, jelentette be az egyik televízióban Narendra Modi miniszterelnök. A 1,3 milliárd lakosú országban már eddig is érvényben voltak utazási korlátozások, de most még szigorúbbá vált a szabályozás. Indiában eddig 482 fertőzöttet és 9 halálesetet tartottak nyilván, de attól tartanak, hogy a társadalom szegényebb rétegeiben gyorsan terjed majd a vírus. Egy amerikai kutatócsoport szerint május közepére akár egymillióra is nőhet a koronavírus-fertőzöttek száma Indiában, amennyiben a kór az eddigi ütemben terjed. 

A Japán által beutazási tilalommal sújtott 18 ország között van többek között Ausztria, Belgium, Németország, Olaszország és Norvégia, a tilalom mind a helyi állampolgárokra, mind az adott országból érkezőkre egyaránt érvényes. Meghosszabbítják emellett a március 31-én lejáró vízumkiadás felfüggesztését Dél-Korea és Kína esetében is. A japánokat nem nagyon rázza meg a járvány, nemcsak az olimpia lánghoz mentek ki sokan, de tömegek ünneplik a cseresznyefa-virágzást is.

Dél-Koreában hétfőn 76-tal nőtt a fertőzött betegek száma összesen 9037-re, ám ezzel már sorban 13 napja 100 körül, vagy az alatt marad az új fertőzések mértéke. Vasárnap regisztrálták a legkevesebb, 64 beteget a február utolsó napján mért csúcs óta, amikor is 909-en kapták el a kórt. A halottak száma kettővel, 120-ra nőtt.

Kínában, ahol már napok óta csak külföldről érkező betegekkel regisztrálják a koronavírus megjelenését, a tervek szerint szerdán feloldják a kijárási tilalmat a vírus epicentrumának számító Hupej tartományban. A tartomány fővárosában, Vuhanban viszont továbbra is érvényben maradnak a lakhelyelhagyási korlátozások legalább április 8-ig, írja a CNN.

Malajzia, ahonnan a délkelet-ázsiai térség legtöbb fertőzöttjét jelentették, felgyorsítja a teszteléseket. Az országban egy, február végi iszlám fesztivál után ugrott meg a fertőzöttek száma. A fesztiválra mintegy 16 ezren gyűltek össze, 30 országból.

Vietnámban, ahol nem rég sikerült megállítani a járvány terjedésének első hullámát, nehezebben boldogulnak a második terjedéssel, így bezárják a legnagyobb vietnámi város, Ho Si Minh-város összes éttermét, hogy ezzel is lassítsák a járvány terjedését.

Malajzia, ahonnan a délkelet-ázsiai térség legtöbb fertőzöttjét jelentették (egy nap alatt 106 beteg, összesen 1624 fertőzött), felgyorsítja a teszteléseket. Az országban egy, február végi iszlám fesztivál után ugrott meg a fertőzöttek száma. A fesztiválra mintegy 16 ezren gyűltek össze, 30 országból.

A thaiföldi egészségügyi minisztérium kedden újabb három halálesetről tájékoztatott, így az országban már összesen 4-en haltak bele a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 betegségbe. A kedden közölt 106 új fertőzöttel pedig az ő számuk 827-re nőtt. Prajut Csan-Ocsa thaiföldi miniszterelnök a kormányülés után bejelentette, hogy az országban csütörtöktől egy hónapig tartó szükségállapot lép életbe.

Indonéziában 107 új fertőzés történt, ami az eddigi legnagyobb napi növekedés. Összesen 686 fertőzöttről tudnak a hatóságok. Kedden heten haltak bele a betegségbe, a halottak száma ezzel 55-re ugrott.

A Fülöp-szigeteken kilencvennel, 552-re nőtt a fertőzöttek száma. Két ember meghalt, így a kór halálos áldozatainak a száma már 35. A törvényhozás különleges jogokkal ruházta fel Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnököt az erőforrások hatékonyabb mozgósítása érdekében. Rendelkezéseket hoztak a költségvetés átcsoportosítására is.

Laoszban is felütötte a fejét a járvány: az országban két fertőzöttet is regisztráltak, mindketten a turizmusban dolgoznak, és külföldiekkel kerültek kapcsolatba.

Kambodzsában 91 fertőzöttet tartanak nyilván, kedden négy új esetet jelentettek, két brit és két amerikai turista betegedett meg. Ők egy óceánjáróval érkeztek az országba. 

Tajvanon 20 új fertőzött van, ezzel az országban összesen már 215 esetről tudnak. A tajvani egészségügyi hatóságok szerint az újonnan fertőzöttek nagy része külföldről, Európából, Törökországból és az Egyesült Államokból tért vissza a szigetre.

Ausztrália térségében is romlik a helyzet

A délkelet-ausztráliai Új-Dél-Wales államban fontolóra vették, hogy a veszélyhelyzeti jogszabályok keretében feltételesen szabadlábra helyeznék a társadalomra kis kockázatot jelentő rabokat. Az országban keddre virradóra jelentősen nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, nagy részük egy nemrég Sydneyben kikötött óceánjáró, a Ruby Princess utasai és személyzete közül került ki.

Új-Zélandon kedd éjféltől egy hónapig tartó országos karantén lép életbe.

(Borítókép: Védőmaszkot viselő emberek egy kerítéssel körülvett vuhani lakónegyedben. Fotó: MTI/EPA/Featurechina/Tom Kuo)

Rovatok