Index Vakbarát Hírportál

Tízszer több fertőzött lehet Olaszországban

2020. március 24., kedd 14:14

Olaszországban valószínűleg sokkal súlyosabb a járvány, mint azt a hivatalos adatok mutatják: az olasz polgári védelem szerint a valóságban akár sokkal többen is hordozhatják az új típusú koronavírust, mint ahány regisztrált fertőzöttről tudnak. Angelo Borrelli, a polgári védelem vezetője a La Repubblica napilapnak adott interjújában arról beszélt, hogy minden egyes regisztrált fertőzöttre tíz olyan jut, akit idáig nem teszteltek. Borrelli hivatala a CNN-nek megerősítette az elhangzottakat.

Ha valóban helytállóak a feltételezések, akkor a hatvanmilliós Olaszországban jelenleg 600 ezer koronavírus-fertőzött lehet. A friss adatok szerint az országban hivatalosan 63 927 fertőzést regisztráltak eddig, 6077-en haltak meg a járványban, a gyógyultak száma 7432.

A detektálatlan esetekkel kapcsolatos feltételezés magyarázatot adhat arra, hogy miért jóval magasabb a halálozási ráta Olaszországban, mint a világban máshol. A március 22-i WHO-statisztikák szerint a regisztrált esetek több mint 9 százaléka végződött eddig halállal, ami kiugróan magas érték. Amennyiben hatszázezer tényleges fertőzöttel számolnánk, akkor 0,9 százalékkal Dél-Koreához (0,6 százalék) fogható lenne a halálozási arány.

Olaszország elkeseredett küzdelmet folytat a járvány megfékezése érdekében. A kijárási tilalom, a kötelező karanténintézkedések, a gyárak, éttermek, kávézók bezárása, az, hogy mostanra ürültek ki igazán az utcák, talán mostanra kezd eredményt mutatni: március 21-én tetőzött a napi új halálesetek száma 793-mal, 22-én már kevesebb (651), 23-án pedig ismét kevesebb (601) új áldozatról érkeztek reménykeltő hírek, amivel párhuzamosan a napi esetszám is csökkenni látszik. Ha a keddi adatok is további csökkenést mutatnak, akkor talán ki lehet jelenteni, hogy kezd laposodni az esetgörbe.

Angelo Borrelli szerint az egészségügyi rendszernek további lélegeztetőgépekre lenne szüksége, és az lenne az ideális, ha minden utcasarkon árulnának arcmaszkot.

Szellemvárossá váltunk

A járvány által legjobban sújtott olaszországi város, Bergamo polgármestere, Giorgio Gori kedden arról tájékoztatta a sajtót közösségi oldalán, hogy továbbra is kritikusnak tartja az egészségügyi helyzetet. Gori szerint annak ellenére is kritikus maradt a helyzet, hogy az utóbbi két napban, egy hónapja először, enyhén mérséklődött a diagnosztizált fertőzöttek és a halottak számának emelkedése. A szombati, 6557 megbetegedést jelentő tetőzés után vasárnap 5560, hétfőn 4789 új esetet jelentettek.

„Óvatos akarok lenni, nem hiszek a csodában, de reménykedem” – mondta Gori. Hangsúlyozta, hogy ha az adatok a következő napokban, hetekben tovább javulnak, Bergamo lakosságának, főleg az időseknek akkor sem szabad utcára menniük, otthon kell maradniuk, amíg a járvány teljesen véget nem ér. „Jelenleg erőnket meghaladó erőfeszítést teszünk azért, hogy minden beteg számára kórházi ágyat tudjunk biztosítani” – hangoztatta.

Elmondta: Lombardiában két gócpontról terjedt a járvány: a 15 ezres Codognóból és térségéből, amelyeket február 23-án vesztegzár alá helyeztek. A másik kiindulási pont Valle Seriana területén a 13 ezres Alzano Lombardo volt, Bergamo megyében, ahol pont ugyanakkor kezdett el terjedni a járvány.

Gori elmondta, hogy a Bergamóban élő idősek intenzív társasági élethez szoktak, reggel presszóba jártak, délután az idősek klubjában kártyáztak vagy tomboláztak. Ezenkívül a nagyszülőkkel gyakran együtt élő fiatalok is hozzájárultak ahhoz, hogy a fertőzés terjedt az idősek között.

A 600 bergamói háziorvosból 140 betegedett meg, mert kezdetben nem volt szájmaszkjuk sem. „Fegyver nélkül, védtelenül indultak háborúba.

Szellemvárossá váltunk, az utcák teljesen üresek, a lakosok nagyon fegyelmezettek, szigorúan betartják az óvintézkedéseket, tényleg csak az megy ki az otthonából, akinek erre feltétlenül szüksége van, a családok bezárkóztak, az utóbbi két napban leálltak a hivatalok, vállalatok, gyárak. Csakis az lép ki az épületekből, akinek élelmiszert vagy gyógyszert kell vásárolnia.

Közben szomorú hír érkezett az olasz járvány egyik hőséről. 72 éves korában meghalt Giuseppe Berardelli atya, aki arról vált híressé, hogy egy fiatalabb betegnek ajánlotta fel a lélegeztetőgépet, amire rákötötték, miután az új koronavírus okozta tüdőgyulladással kórházba került. A pap, aki tettével megmentette egy ismeretlen életét, a bergamói Lovere város kórházában hunyt el, írja  a BBC. Casnigóban, ahol Berardelli atya lakott, a házak ablakaiból és erkélyeiből nézték és tapsolták az emberek, ahogy koporsóját a temetőbe vitték, hogy gyászszertartás nélkül eltemessék.

(Borítókép: védóruhás ápoló gondoz egy koronavírusos beteget a római Casalpalocco kórházban, március 24-én, Fotó: Guglielmo Mangiapane/Reuters)

Rovatok