Index Vakbarát Hírportál

Két nap alatt megduplázódott az amerikai betegek száma, a WHO új gócponttól tart miattuk

2020. március 24., kedd 13:36

Két napja rohamosan növekszik a regisztrált fertőzöttek száma az Egyesült Államokban, március 22-én 9395, 23-án 10 168 új fertőzöttet találtak, amivel már 46 ezer fölött jár a koronavírusos betegek száma az országban – vagyis két nap alatt csaknem megduplázódott a regisztrált fertőzöttek száma. A halálos áldozatok száma 582-nél járt keddre virradóra helyi idő szerint. Kedd napközben tovább nőtt a fertőzöttek száma, jelenleg némileg több, mint 53 ezer regisztrált fertőzött van az Egyesült Államokban, és meredeken emelkedett a halálos áldozatok száma is, kedd délután már elérte a 685 főt.

Donald Trump amerikai elnök hétfő este bejelentette, hogy hamarosan megkezdődik az új típusú koronavírus elleni szer klinikai tesztelése a járvány által messze legjobban érintett New York államban. Kedd reggelig itt 23 230 fertőzöttet tartottak nyilván, kedd napközben Andrew Cuomo, New York állam kormányzója sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az államban 25 665-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma.

Ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője szerint a fertőzések rohamos terjedése miatt nem kizárt, hogy az Egyesült Államok a világjárvány új gócpontjává válik. Az utóbbi 24 órában az új koronavírusos megbetegedések 85 százalékát Európában és az Egyesült Államokban észlelték. Az új fertőzések 40 százaléka az Egyesült Államokban történt, ami a járvány terjedésének hatalmas gyorsulását mutatja – emelte ki a szóvivő az MTI szerint.

Margaret Harris megjegyezte, hogy világszinten is gyorsnak tartják a fertőzés terjedését, és a világszervezetnél mind a megbetegedések, mind a halálozások globális számának gyors emelkedésére számítanak.

Az Egyesült Államokban már 16 állam vezetése kérte arra a lakosait, hogy amennyiben tehetik, maradjanak otthon – hasonló korlátozó intézkedések már a teljes lakosság 43%-át, 142 millió embert érintenek a CNN szerint.

(Borítókép: Egy New York központjában egy kórház bejárata. Fotó: Misha Friedman / Getty Images Hungary)

Rovatok