Index Vakbarát Hírportál

A brazil favelákban a drogkereskedő bandák szólítják fel otthonmaradásra a lakókat

2020. március 25., szerda 21:06

Brazíliában jelenleg 2274 megbetegedésre jut 47 haláleset és összesen 2 darab gyógyult személy, azok után pedig, hogy a hétvégén kiderült, hogy Rio de Janeiro egyik leghírhedtebb favelájában, az Istenek városában is rögzítettek megbetegedést, szokatlan folyamatok indultak be az erőszakos szegénynegyedben - írja a Guardian.

A Red Command nevű drogkereskedő banda vezetői elkezdték járni a nagyjából 40 ezer embernek otthont adó negyedet, és mindenkit arra szólítottak fel, hogy maradjon otthon, csökkentse a járványveszélyt.  „Kijárási tilalmat rendelünk el, mert senki sem veszi elég komolyan a koronavírust. A legjobb, ha otthon maradtok és lazultok. Az üzenetet átadtuk" - üzenték a lakosoknak a bandavezérek a negyedet járva hangszórókkal felszerelt kocsikból.

De nem az Istenek városának bandatagjai az egyetlenek, akik megpróbálnak tenni a járvány terjedésének lassítása érdekében. A Morro dos Prazeres favelában azt mondták a bandatagok a lakosoknak, hogy maximum csak kettesével közlekedjenek az utcákon. Latin-Amerika legnagyobb favelájában, a Rocinhában pedig szintén kijárási tilalmat rendeltek el a helyi bandavezérek.

Olyan favela is akad, ahol nem rendeltek el szigorú kijárási tilalmat a drogkereskedők, csupán megkérték a templomokat és a különféle üzleteket, jellemzően pékségeket, hogy korlátozzák a nyitvatartásukat. Vagyis valószínűleg nem kérték, hanem inkább mondták a dolgot.

„Azt mondták a gengszterek, hogy 8.30 után mindenki maradjon otthon, ha nem, akkor annak súlyos következményei lesznek. Én otthon maradok, félelembe és nagy mennyiségű kézfertőtlenítőbe taszítva magam" - viccelődött egy ember, aki ez utóbbi negyedben lakik.

„A drogkereskedők azért teszik ezt, mert nincs jelen a negyedben a kormány. A hatóságoknak láthatlanok vagyunk" - mondta egy férfi az Istenek városából.

Ezekben a negyedekben néha annyira rossz a helyzet, hogy az alapvető higiéniai feltételeknek nem felelnek meg, nemhogy az olyan elvárásoknak, amikkel hatékonyan lehetne csökkenteni egy vírus terjedésének sebességét.

A Megváltó Krisztus szobor közelében fekvő Santa Marta favelában pedig egy táblát helyeztek ki a negyed szélén, hogy „Kérjük moss kezet, mielőtt belépsz a favelába!".

„Azt hiszem, ezt az egyik drogos miatt írták ki, aki jött drogot venni, hogy ne hozzák be a vírust. De nem fog működni. Azok, akik a dombtetőn laknak, azok néha két hétig víz nélkül vannak. Ha az emberek még enni sem tudnak, akkor hogy várjuk el, hogy tiszták legyenek?" - tette fel a kérdést az egyik helyi lakos.

Edmund Ruge, egy kifejezetten favelákkal foglalkozó riói híroldal szerkesztője az a kivételek közé tartozik, hogy drogkereskedők vennék a kezükbe a járványügyi intézkedéseket, de az tény, hogy valakiknek muszáj cselekedniük, mert ezeket a negyedeket valóban elhanyagolja a kormány.

„A favelák kisebbségében fordul ez elő, és nem koordinált a dolog. Teljesen véletlenszerű a város különböző pontjain. Ezek inkább a kivételek. A megszokott az, hogy a civilszféra elkezdett nagyon aktivizálódni, mert tudják, hogy az állam nem fog a segítségükre sietni" - mondta Ruge.

Rovatok