Index Vakbarát Hírportál

Több államból jelentettek százával új megbetegedéseket Amerikában

2020. március 25., szerda 20:48 | aznap frissítve

Az Egyesült Államokban még csak most fog igazán beindulni a koronavírus-járvány, szerdáig folyamatosan nőtt a regisztrált új esetek száma, kedden például 11 ezer új fertőzöttet jegyeztek fel. Összesen 62 ezer fertőzöttet jelentettek eddig, ebből 61 ezer az aktív eset, több, mint amennyi a járványtól leginkább sújtott Olaszországban. 

Ennek az a magyarázata, hogy Olaszországban magas a halottak (7500 fő) és a gyógyultak száma (9300 fő) is, míg az Egyesült Államokban eddig 881 halottról és 387 gyógyultról tudni. 

A 19 milliós New York állam számít az egyik legnagyobb gócpontnak: már több mint 30 ezer fertőzöttet regisztráltak, szerdán 4400-zal nőtt a betegek száma. Előző nap magasabb számot jelentettek, akkor 5470 új eset került be a statisztikákba. 14 új halálesetet is feljegyeztek, összesen 285-en vesztették eddig életüket. A fertőzések többségét az igen sűrűn lakott New York városában regisztrálták, szerdára 17 800-ra nőtt a fertőzöttek száma, 2952 új igazolt esettel. A New York-i rendőrség 236 tagjai is elkapta a vírust, többségük szolgálatot teljesítő rendőr.

New Orleans lehet az új gócpont

A járvány más államokat is érint, a vírus mind az 50 államban megjelent már, a CNN szerint szerdán legalább 11 államból jelentettek száznál több új megbetegedést. Néhány példa:

Kentucky államban szerdán először jelentettek kevesebb új esetet az előző naphoz képest, csupán 35-öt. Viszont bejelentették az ötödik halálesetet az államban. Az országos járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) szerdai figyelmeztetése szerint New Orleans lehet a járvány új epicentruma az Egyesült Államokban.

Egy szerdán nyilvánosságra hozott elemzés szerint az elmúlt  24 órában az államban 30 százalékkal megugrott a fertőzöttek száma. Donald Trump még kedden délután katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította Louisianát, ahol a több mint 1900 fertőzés  70 százalékát New Orleansban és környékén diagnosztizálták. Sokan a figyelmeztetések ellenére is megtartott híres karnevált okolják a vírus feltűnően gyors terjedéséért.

A járvány elleni harchoz a Nemzeti Gárda 10 ezer tagját mozgósították országszerte, elsősorban élelmiszerek és orvosi felszerelések szállításában fognak segédkezni. Arról is döntés született, hogy a járvány miatt a kihajózásra váró vagy hazatérés előtt álló katonák 60 napig jelenlegi állomáshelyükön maradnak, ami körülbelül 90 ezer amerikai katonát érint. 

Trump szerint lazíthatnak a korlátozásokon

Donald Trump szerdai sajtótájékoztatóján továbbra is kitartott amellett, hogy az USA egyes részein a napokban lazíthatnak majd a távolságtartási előírásokon. „Minél agresszívabban elkötelezzük magunkat a társasági távolságtartás mellett, nagyon fontos, távolságtartás, nagyon fontos szakaszban vagyunk, és most csináljuk, minél több életet megmentünk, annál hamarabb térhetünk vissza a munkához, az iskolába, a normálishoz. Az országunknak vannak olyan nagy kiterjedésű területei, amelyek sokkal hamarabb visszatérhetnek, mint más területek, amiket értelemszerűen szintén figyelünk. Az emberek azt kérdezik, hogy lehetséges-e ez? És én azt mondom: "Abszolút!"." - mondta Donald Trump.

Számos közegészségügyi szakértő egyébként arra figyelmeztette az elnököt, hogy egyáltalán nem kellene lazítani a távolságtartási protokollon. A következő államokban elfogadta a katasztrófahelyzet kihirdetését: New York, Kalifornia, Washington, Iowa, Louisiana, Texas és Florida. New Yorkról annyit mondott Andre Cuomo New York-i szenátorral történt megbeszélése után, hogy "nagyon kemény hetek elé néznek".

Az elnök hozzátette, azt is megtudta Cuomótól, hogy örülnek annak a 4000 lélegeztetőgépnek, amiket a nemzeti készletekből kaptak. Ezzel egyébként a New York-i helyzet nincs megoldva, az államban a kormányzó szerint 30 ezer lélegeztetőgépre lenne szükség. A teljes nemzeti készletben 16660 lélegeztetőgép van.

Rovatok