Index Vakbarát Hírportál

Putyin karanténra kötelezte az időseket

2020. március 25., szerda 15:46

Egy hét szabadságot rendelt el az elnök Oroszországban a koronavírus terjedése miatt. Egyelőre alacsony esetszámról van szó, ám az dinamikusan növekszik: egy nap alatt 480-ról 658-ra. Eddig 29 gyógyultat és két halottat tartanak nyilván.

Vlagyimir Putyin rendkívüli televíziós beszédében a hiteltörlesztési kötelezettségek felfüggesztését is bejelentette.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ha sikerült is útját állni eddig a vírus széleskörű terjedésének, a járvány veszélye fennáll, ezért mindenkinek érdeke, hogy betartsák az orvosok tanácsait és lehetőleg minél többet tartózkodjanak otthon a polgárok.

Ezt szolgálja az egyhetes szünet is - Oroszországban az év első tíz napja is munkaszüneti idő, nem ismeretlen az ennyire hosszú "pirosbetűs" időszak - erre az időre a fizetések sem csorbulnak és a szabadság ideje sem csökkenhet.

Moszkvában egy nap alatt újabb 120 esetet regisztráltak. A 12 milliós fővárosban van a legtöbb fertőzött, kézenfekvő, hogy a korlátozásokat elsősorban itt vezessék be. 

Ennek megfelelően

A tömegközlekedés működik ugyan, de a nyugdíjasok és a diákok ingyenes, kedvezményes utazási lehetőségét felfüggesztik

annak érdekében, hogy ezzel is az otthonmaradást ösztönözzék - írta a Newsru.com. 

Az elnök elrendelte, hogy április 14-ig az idősek és a krónikus betegek maradjanak karanténban.

A bankok, hivatalok, a boltok többsége azonban továbbra is nyitva maradhat.

Elhalasztják a népszavazást

Putyin januárban alkotmánymódosítást jelentett be, amit az elemzők eleinte úgy értékeltek, 2024-ben lejáró elnöki mandátumára gondolva megkezdte az utód kijelölését és a hatalmi struktúra ennek megfelelő átalakítását.

Márcizus elején azonban elfogadták azt a módosítást, amely nem a hatalom átadását vetíti előre, hanem annak lehetőségét, hogy Putyin 2024 után is hatalmon maradjon elnökként. Bár két ciklusban korlátozzák a jövőben az elnöki mandátumot, Putyin esetében azonban a számláló újraindítását engedte meg a módosítás, amit nem meglepő módon jóváhagyott az alkotmánybíróság is. Putyin azonban ennek életbe léptetéséhez népszavazást írt ki, amire április 22-én került volna sor. A járvány miatt azonban ezt egy későbbi időpontra halasztották. 

Gazdasági intézkedéseket is bejelentett Putyin. Eszerint

- írta a Ria Novosztyi. Az elnök több bejelentése után azonban még törvénymódosításokra lesz szükség.

Rovatok