Index Vakbarát Hírportál

Spanyolországban már több áldozata van a járványnak, mint Kínában

2020. március 25., szerda 16:52

Nem látszik csillapodni a koronavírus-járvány Spanyolországban: az elmúlt 24 órában 738-an haltak meg a vírus következtében, ami új negatív rekord az országban, írja összefoglaló cikkében a Guardian és az El Pais. Kedden 680-an  haltak bele a vírusfertőzésbe, összesen 3434 halottnál járnak a spanyolok. 

Ezzel megelőzték Kínát (3281 halott), ahonnan a világjárvány indult, már csak Olaszország előzi meg Spanyolországot a halottak számát tekintve. 

Az El Pais szerint szerdán további 7937 új fertőzöttet regisztráltak Spanyolországban, ami növekedést mutat az elmúlt napok adataihoz képest: kedden majdnem hétezer, hétfőn 6300 új esetet jegyeztek fel. Az összes regisztrált fertőzöttek száma meghaladja a 47 ezret. Az aktív esetek száma 38809, 26900-an vannak kórházban, több mint háromezer beteg igényel intenzív ellátást,  5367-en gyógyultak fel szerdáig a betegségből. 

A spanyol kormány egyik legnagyobb hatalommal bíró tagja, Carmen Calvo miniszterelnökhelyettes is elkapta a vírust. Calvo tesztje korábban negatív lett, de az orvosok szerint nem volt meggyőző az eredmény. Calvót jelenleg kórházban kezelik, nem mutat komoly tüneteket. 

A válságos állapot közepette a spanyol egészségügyi dolgozók, orvosok és ápolók az alapvető védőfelszerelések hiányára panaszkodnak, a nehéz körülmények miatt spórolniuk kell ezekkel. Nem csoda, hogy a fertőzöttek több mint 10 százalékát az egészségügyi dolgozók adják az országban. Két orvosi szakszervezet jogi lépésekkel érné el, hogy a spanyol kormány megfelelő mennyiségű felszereléssel lássa el a kórházakat, egészségügyi központokat. 

A NATO keddi közlése szerint Spanyolország 450 ezer védőmaszkot, 500 ezer koronavírus-tesztet és 1,5 millió egyszerű sebészi maszkot kért segítségképpen. Közben a spanyol kormány a súlyos helyzetre való tekintettel április 11-ig meghosszabbította a korábban bevezetett szükségállapotot. A rendőrség tájékoztatása szerint a lakosság nagy része betartja a korlátozó intézkedéseket, ennek ellenére az elmúlt 24 órában 55 ember vettek őrizetbe a szabályok megsértése miatt, további hatezer esetben bírságot szabtak ki.

Rovatok