Index Vakbarát Hírportál

WHO-vezető: Egy hónappal ezelőtt lett volna itt a cselekvés ideje

2020. március 25., szerda 20:01 | aznap frissítve

Egy genfi sajtótájékoztatón a WHO vezetője, Tedrosz Adamon Gebrejeszusz drámai mondatokkal érzékeltette, hogy mennyire súlyosnak tartja a járványhelyzetet.

„Ez a vírus az első számú közellenség. Egy hónappal, két hónappal ezelőtt lett volna itt a cselekvés ideje... de hiszünk benne, hogy van még lehetőségünk. Ezt viszont nem szabad elszalasztanunk, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy kordában tartsuk ezt a vírust. Ez mindannyiunk felelőssége, a politikai vezetők szerepe kulcsfontosságú” – mondta az egészségügyi világszervezet vezetője.

A WHO március 11-én nyilvánította világjárvánnyá a koronavírus-járványt. Akkor Gebrejeszusz még bizakodóbb volt, azt mondta, hogy ez lehetne az első pandémia, amit kontroll alatt lehetne tartani.

„Az agresszív felkutatás, izoláció, tesztelés, kezelés és nyomon követés nemcsak a legjobb és leggyorsabb módszerek az extrém társadalmi és gazdasági megszorításokból, de ezek a legjobb módszerek ezek megelőzésére is” – mondta a WHO elnöke.

Angel Gurría, az OECD főtitkára pedig azt mondta, hogy a világ valószínűleg évek alatt fog csak talpra állni a világjárvány okozta gazdasági sokkból, aminek a hatásait már most súlyosabbnak ítélték meg, mint a 2008-as gazdasági válságét.

(CNN)

Rovatok