Index Vakbarát Hírportál

Átlépte a félmilliót a koronavírussal fertőzöttek száma

2020. március 26., csütörtök 17:37

Március 26-án, csütörtökön 500 ezer fölé nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma világszerte a Worldometers adatgyűjtése alapján. A járványból eddig több mint 121 ezren gyógyultak fel, a halottak száma pedig meghaladta a 22 300-at is.

Az eredetileg a kínai Vuhan tartományból induló járvány gócpontja átkerült Európába, a csütörtök délutáni adatok szerint Európában Olaszországban, Spanyolországban és Németországban van a legtöbb fertőzött, majd Irán következik – közben pedig az Egyesült Államokban egyre nagyobb sebességgel terjedő járvány miatt rövidesen az USA lesz a leginkább fertőzött ország a világon.

Az aktív esetek számát tekintve már az Egyesült Államok van az első helyen Olaszországot, Spanyolországot, Németországot és Franciaországot előzve, a legtöbb áldozata pedig eddig Olaszországban, Spanyolországban és Kínában volt eddig a világjárványnak.

Mi következik ezekből az adatokból?

Március hatodikától világszerte meredeken ível felfelé az először Kínában észlelt, azóta COVID-19 névre keresztelt koronavírussal diagnosztizált esetek száma világszerte – és egyúttal a halálos áldozatoké is. A vírus értelemszerűen könnyebben terjed és több áldozattal jár az olyan nagyobb lakosságszámú országokban, mint amilyen Olaszország vagy az Egyesült Államok, de erősen sújtja Spanyolországot is. Spanyolországban arra számítanak, hogy a hét közepéig elérik a csúcsot, azután pedig lassan, de csökkenni fog az új esetek száma – a szerdai 7457 új megbetegedés után csütörtökön eddig 6682 új betegről érkezett információ, így bizakodhatnak benne, hogy valóban túl vannak csúcson.

Rovatok