Index Vakbarát Hírportál

Az indiai kormány 23 milliárdos gyorssegélyt utal ki a legszegényebbeknek

2020. március 26., csütörtök 11:45

A koronavírus-járványra szigorral reagáló indiai kormány (három hetes kijárási tilalom, a rendőrök az utcán bottal szereznek érvényt a rendeletnek) ma rendkívüli gyorssegély kiutalásáról döntött az ország legszegényebb rétegeinek megsegítésére. Az ország pénzügyminisztere, Nirmala Sitharaman szerint

Nem akarjuk, hogy bárki is éhezzen, és azt sem, hogy egy fillér nélkül maradjon.

A gyorssegély a leginkább rászorulóknak segít elsősorban, ők ingyen rizs-, búza-, bab-, borsó-, és lencse átvételére jogosultak, valamint készpénzes segítséget is kapnak. Egy másik intézkedés az egészségügyi dolgozókat érinti, őket az állam fejenként 66 482 dolláros értékhatárig (5 millió rúpia) biztosítja a saját költségén. India gazdaságát a koronavírus-járvány sokkszerűen érte, ráadásul pont egy nagyobb gazdasági visszaesés (más források szerint lejtmenet) közepén, aminek nem igazán tett jót a gyárak és minden nem létfontosságú munkahely bezárása, ami napszámosok és alkalmi munkások milliói alól húzták ki a szőnyeget.

A járvány egyelőre nem szabadult el az országban, 673 fertőzöttre 13 haláleset jut, de a szakértők attól tartanak, hogy az 1,4 milliárd lakosú országban a vírus tulajdonképpen kontroll nélkül terjed.

Rovatok