Index Vakbarát Hírportál

Két hét, és London is elesik

Összefoglaló a britek csütörtökéről

2020. március 26., csütörtök 13:13 | aznap frissítve

Bűncselekménynek számít, ha direkt hivatalos személyre köhögsz 

Egy ilyen globális katasztrófa nemcsak a jót (560 000 önkéntes ételfutár a briteknél egy nap alatt) hanem a gyökeret is kihozza a lakosságból, legalábbis erre utal hogy akadnak a szigetországban olyanok, akik azzal szórakoznak(?), hogy orvosokra, mentősökre, rendőrökre, bolti eladókra köhögnek rá közvetlen közelről.  Az ügyészség kénytelen volt felhívni a lakosság figyelmét, hogy ez nagyon nem fog ám menni, és ha esetleg elfelejtették volna, a valakire való szándékos ráköhögés testi sértésnek számít, járvány idején meg egyből súlyosbító körülményekkel indul, 

és akár hat hónap börtön is lehet belőle, egy év, ha a tapló éppen mentés közben támadott rá valakire.

Eddig ketten kerültek börtönbe hasonló vádak miatt, egy angol férfi azzal fenyegetett egy rendőrt, hogy leköpi, egy másik fickó Észak-Írországban emberkedett köhögve.

Csütörtöktől bírságolhatják a brit rendőrök a koronavírus okozta járvány megfékezésére elrendelt korlátozások megszegőit, akik ismétlődő szabályszegés esetén akár bíróság elé is kerülhetnek. A brit belügyminisztérium által ismertetett eljárásrend alapján a rendőrjárőrök hazatérésre vagy egy adott helyszín elhagyására utasíthatják azokat, akik nem tartják be az előírásokat, a csoportosulásokat pedig feloszlathatják.

Ellenszegülés esetén 60 font (több mint 23 ezer forint) pénzbírság róható ki, bár 14 napon belüli befizetés esetén az összeg 30 fontra csökken. A szabályszegés ismétlődése esetén azonban 120 fontot, minden további vétség esetén az előző büntetés kétszeresét kell befizetni, de legfeljebb 960 fontot. Aki nem fizet, bíróság elé kerülhet, és a bíróságok már korlátlan összegű pénzbüntetést is kiszabhatnak rá, áll a brit belügyminisztérium csütörtöki tájékoztatásában.

Állami mentőöv az önfoglalkoztatottaknak

Rishi Sunak pénzügyminiszter este bejelentette, hogy állami segítséget nyújtanak az önfoglalkoztatottaknak is. Legfeljebb havi 2500 fontnak (kb. 980 ezer forint) megfelelő összeget kaphatnak, amivel segítenének nekik a koronavírus-járvány gazdasági hatásai ellen. Az összeg legfeljebb a 80 százaléka lehet az elmúlt három évi keresetük havi átlagának. Sunak elmondta, hogy ez a kezdeményezés legalább három hónapig fog működni, de ha kell, tovább is, írja a BBC. Azonban június elejéig nem kezdik meg a kifizetéseket.

Annyi beteg jön, hogy nem tudják, hová tenni őket

A londoni kórházak egyelőre még állják a "rájuk zúduló koronavírusos betegek cunamiját", de a helyi kórházszövetség elnöke, Chris Hopson szerint hetek kérdése, és összeomlik a rendszer. A kórházak az elmúlt két hétben a kritikus esetek ellátására szánt kapacitásukat először megötszörözték, majd meghétszerezték, de így sem tudják a lépést felvenni a villámgyorsan terjedő vírussal. A helyzetet súlyosbítja, hogy az egészségügyi dolgozók közül vannak, akik pont koronavírus-fertőzés miatt nem tudnak dolgozni, mások koruk miatt veszélyeztetettek, így otthon vannak, akik dolgoznak, pedig túlhajszoltak.

Egyes körzetekben a stáb 30-50 százaléka már kiesett a rotációból, ami természetesen mindennek tekinthető, csak normális ügymenetnek nem.

Hopson a BBC Radio 4-nek nyilatkozva azt emelte ki, hogy a legnagyobb problémát az jelenti, hogy mire valaki megjelenik a kórházban, az esetek nagy többségében már súlyos állapotban van, és egyből be kell fektetni, és ezek a hullámok nemhogy csökkennének, de egyre többen jönnek.

Az egyik kórházigazgató azt mondta nekem, hogy ennyi betegre senki nem számított, még a legborúlátóbbak sem. Az Excel Centerben pont erre készültünk fel, az lett volna egyfajta szelep, ami tehermentesíti a többi kórházat, de nagyon elszámoltuk magunkat.

A londoni kórházak vezetői figyelmeztették Hopsont, hogy ha nem kapnak plusz orvosokat, ápolókat, ágyakat, és felszereléseket, a főváros egészségügyi rendszere napok alatt összeomlik. "Tudják, hogy nagy a baj, és erőn felül teljesítenek így is, de nincs elég lélegeztető, ágy, intenzív elkülönítő és teszthelyiség. Mindent elkövetnek és le a kalappal előttük, de ennek nem lesz jó vége."

Kedden egy cambridge-i orvosok által összeállított tanulmány két hetet jósolt az országos rendszer összeomlásáig, ha megismétlődne ugyanaz, ami az olaszoknál. A csütörtök esti adatok szerint a briteknél 11 658-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig 578-ra. A betegségből eddig 135-en gyógyultak fel.

További 210 millió fontot szánnak a védőoltásra

A brit kormány csütörtöki bejelentése szerint Boris Johnson további 210 millió fontot, mintegy 82 milliárd forintnak megfelelő összeget különített el a védőoltás kifejlesztésének támogatására, amivel a nemzetközi törekvés legbőkezűbb támogatója lett az egyszeri felajánlásokat nézve, írja a brit kormányzati portál.

Önkénteseket toboroz a brit egészségügy

Kedden tették közzé az első felhívásokat a sajtóban, melyekben önkéntes étel- és gyógyszerfutárokat és idős embereket ellátó személyeket kerestek. 250 000 fő jelentkezésében bíztak, de tegnap estéig 560 000-en regisztráltak, így már 750 000 főben gondolkodnak, ami egy időre egy logisztikai problémán jelentősen enyhítene.

Megint kamatlábat csökkentett a Bank of England

0,1% - ilyen alacsony még soha nem volt a brit kamatláb, bár már a múlt heti, 0,75%-ra csökkentett szint is rekordnak számított. Az indoklás a jelenleg sokkoló mértékű gazdasági visszaesés, amiről viszont a a Bank of England kijelentettem, hogy "bármeddig is tartson, örökké nem fog, és fel kell készülnünk a károk minimalizálására."

Egy 51 éves férfi videón mesél a koronavírus hatásáról

Andy 51 éves, saját bevallása szerint korának megfelelő állapotban van, rendszeresen jár gyúrni, viszont asztmás. Aztán jött a korona, és Andy a mosdóba sem nagyon tudott egyedül kimenni.

A videó magáért beszél, de vegyük sorba, mi és hogy történt a férfival. Ez nem azt jelenti, hogy mindenkivel ez fog, dehogyis, a tünetek megjelenése, sorrendje, erőssége emberenként változó.

Pénteken kezdődött neki, keddre lett jobban. Szóval ne kapjuk el, nem olyan jó buli.

Kétszáznál is több brit ragadt a Fülöp-szigeteken

A Fülöp-szigeteken két hete lépett életbe két rém fontos és szigorú rendelkezés: az egyik lezárta a fővárost, a másik meg beszüntetett minden belföldi közlekedési lehetőséget és módot. Egy brit ápolónő és barátai azon 200 brit állampolgár közé tartozik, akiket az országban ért a tiltás - Hollie Hunt egy hete még egy kisebb szigeten ragadva kért segítséget a brit kormánytól, majd valahogy eljutott Manilába, de hiába vett 800 fontért repülőjegyet, nem fért fel az egyik utolsó(?) Emirates-gépre. 

A Fülöp-szigeteken, mint mindent, ezt a karantén/lezárás dolgot is sportosan kezelik, azaz vannak még gépek Manilából kifelé és befelé is, viszont a jegyek meglehetősen megdrágultak, egy Manila-Londont turista osztályon 300 000 forintból lehet megoldani, viszont naponta több járat is van. A szigeteken ragadt 235 brit viszont nem nagyon akar még egyszer ilyen szép kerek összeget  kifizetni, a légitársaságok meg vis maiort emlegetnek, és a reptéren egy hete csövező briteken moziznak.

Akik, tegyük hozzá gyorsan, a kormánytól várnak egy chartergépet.

Rovatok