Index Vakbarát Hírportál

Amerikában szerdán haltak meg eddig a legtöbben a járványban

2020. március 26., csütörtök 11:46

233 ember halt meg koronavírus-fertőzés miatt az Egyesült Államokban szerdán. Ez a járvány kitörése óta a legtöbb halálos áldozat az országban – írja a CNN. 

A friss adatok szerint az eddigi összes regisztrált amerikai fertőzött száma 69 197. Közülük 1046-an haltak meg, azaz szerdán lépte át az amerikai áldozatok száma az ezres határt. A gyógyultak száma 619. Már az összes amerikai államban és az országhoz tartozó más területen jelen van a járvány.

Kalifornia lehet a következő New York

Kalifornia államban egyre súlyosabb a járványhelyzet, az összes fertőzött száma három-négy naponta megduplázódik. Az állami egészségügyi ügynökség vezetője szerint ez jóval gyorsabb terjedésre utal, ők eddig arra számítottak, hogy a duplázódás csak hat-hét naponta következhet be. Mark Ghaly szerint a következő egy-két hétben ugrás várható az államban a fertőzöttek számában.

Gavin Newsom kormányzó már múlt héten elrendelte a közel 40 milliós állam lakóinak otthonmaradását, de szakértők szerint a vírus hosszú lappangási ideje miatt két hétbe is beletelhet, amíg a korlátozó intézkedések hatása a statisztikákban is megjelenik.

Közben San Francisco polgármestere, London Breed figyelmeztette a város lakóit, hogy ha továbbra sem tartják be az otthon maradásra vonatkozó előírásokat, akkor a vírus terjedése annyira eszkalálódhat, hogy hamarosan nem lesz majd elég kórházi ágy és lélegeztetőgép az arra rászorulók ellátásához. A város egészségügyi igazgatója, Grant Colfax szerint minden igyekezetük ellenére előállhat a mostani New York-ihoz hasonló helyzet, és ha így az jócskán meg fogja haladni az egészségügyi rendszerük kapacitásait.

Fertőzésveszélyes hajó tart Florida felé

A Zaandam nevű óceánjáró üzemeltetője szerinthajó fedélzetén 77 embernek vannak koronavírus-fertőzésre utaló tünetei, köztük 30 utasnak és a legénység 47 tagjának. Azt nem lehet tudni, hogy ők valóban koronavírusosak-e, mert a hajón nincsenek tesztkészletek, magukat a tüneteket pedig akár influenza is okozhatja.

A hajó március 7-én hagyta el Buenos Airest, nem sokkal az előtt, hogy az üzemeltető cég, a Holland America bejelentette, hogy a járvány miatt felfüggesztik a hajóik működését. Szombaton kötött volna ki Chilében, de erre már nem került sor. Az utasokat a hajón elkülönítették, senki nem hagyhatja el a szobáját.

Közben vasárnap Mexikóból elindult a cég egy másik hajója, hogy tesztkészleteket és más szükséges utánpótlást szállítson a Zaandamon rekedteknek. A két hajó csütörtökön fog találkozni.

Rovatok