Index Vakbarát Hírportál

Egyszerre három óceánjáró vesztegel Ausztráliánál

2020. március 26., csütörtök 10:57

Három óceánjáró hajó kikötési engedélyét is megtagadták Ausztrália partjainál – írja a CNN.

Nyugat-Ausztrália tagállam kormánya attól tart, hogy ha a hajók utasai partra szállnának, megismétlődhetne az egy héttel ezelőtti helyzet: március 19-én az Új-Dél-Wales-i kormányzat engedélyével Sydney-ben kikötött a Ruby Princess óceánjáró, és a több mint 2600 utasa elhagyhatta a fedélzetet. Azóta azonban 121 főről derült ki közülük, hogy koronavírus-fertőzött.

A most a partoknál veszteglő három hajó közül egyelőre egynek a fedélzetén azonosítottak fertőzötteket. Az Artania 800, főleg német utasa közül 7 kapta el a vírust. Az államot vezető Mark McGowan azt mondta, a hajónak azonnal folytatnia kell az útját Dél-Afrika felé. Ha valamelyik fertőzöttnek sürgős orvosi segítségre van szüksége, ezt biztosítani fogják, méghozzá valamelyik ausztrál katonai támaszponton, majd ezután segítenek abban, hogy az illető hazarepüljön Németországba.

A Vasco da Gama fedélzetén többek között 800 ausztrál, 109 új-zélandi és 33 brit állampolgár utazik. Fremantle városánál kötött volna ki pénteken, de ezt hétfőre halasztották, amíg a hajón tartózkodó nyugat-ausztráliai utasoknak előkészítik a Rottnest-szigeten kialakítandó kéthetes házi karantént. A nem helyi lakosú utasoknak a hajón kell maradniuk, amíg megszervezik a hazaútjukat.

A harmadik hajó, az MSC Magnifica Dubajba tartott volna, mielőtt Ausztrália mellett megállt. A hajó vezetősége szerint jelenleg senki nem mutatja a fertőzés tüneteit.

(Borítókép:  Az Artania hajó Ausztrália partjainál 2020 március 26-án - fotó: Paul Kane / Getty Images)

Rovatok