Index Vakbarát Hírportál

Belgiumban majdnem megduplázódott az új fertőzések száma

2020. március 26., csütörtök 14:29

Belgiumban az előző napi 700-hoz képest csütörtökön jelentősen több, közel 1300 új koronavírus-fertőzöttet jelentettek, ezzel a számuk 6235-re emelkedett. Az új halálesetek száma a szerdai 56-tól valamivel elmaradt, csütörtökre 42-en haltak meg a betegségben – írja az MTI. Eddig összesen 220 koronavírusos beteg halt meg az országban. Az aktív esetek, azaz a jelenleg is betegek száma 5340.

A La Libre Belgique belga napilap arról számolt be, hogy szerda óta 128 ember hagyhatta el a kórházakat, de 536 embert beszállítottak. Ezzel a kórházi ellátásban részesülők száma 2652-re nőtt, közülük 605 embert – az előző napi adatokhoz képest 131-gyel többet – intenzív osztályon ápolnak. A súlyos légzőszervi panaszokkal ápoltak száma egy nap alatt közel megduplázódott, csütörtökön 420 embert részesítettek különleges ellátásban.

A közegészségügyért felelős belga hatóság (SPF) hivatalos adatai nem tükrözik pontosan a koronavírus terjedését tükröző valódi helyzetet, mivel a jelentés jelenleg csak a súlyos, kórházi ápolásra szorulók számát rögzíti – tette hozzá a lap cikke.

Hollandiában recessziót várnak

Hollandiában csütörtökre virradóra 852-vel emelkedett a koronavírus-fertőzöttek és 80-nal a járvány halálos áldozatainak száma. Az országban összesen 6440 fertőzöttet regisztráltak, és 357-en haltak meg koronavírusos megbetegedésben. Az aktív esetek száma 6077.

A holland kormány gazdasági tanácsadó testülete, a CPB csütörtöki közleménye szerint az idén a holland gazdaságot mély recesszióba taszítják a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedések – írja az MTI. A korlátozó intézkedések amellett, hogy csorbítják a termelési és fogyasztási volument, felhajtják a munkanélküliséget is, és rontják a költségvetés helyzetét – állapítja meg a jelentés. A testület prognózisa szerint az ötödik legnagyobb euróövezeti gazdaság, a holland így az idén legalább 1,2 százalékos, de a járvány lefutásának függvényében akár példátlan mértékű 7,7 százalékos GDP-csökkenést is elszenvedhet. 

A harmadik Benelux államban, Luxemburgban 234 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a 620 ezer lakosú országban 1333 fertőzött van. A halottak száma az ötödik egymást követő napon sem változott, maradt 8. Az aktív esetek száma 1319.

(Beteg és orvos egy koronavírus-fertőzöttek részére fenntartott intenzívosztályon 2020 márciu 26-án - fotó:  Yves Herman / Reuters)

Rovatok