Index Vakbarát Hírportál

Netanjáhu kiegyezett legnagyobb ellenfelével, egységkormány jön Izraelben

2020. március 26., csütörtök 17:26

Véget érhet a 2018 vége óta tartó, három választással sem megoldott politikai patthelyzet Izraelben, egyben megmenekülhet a bukástól Benjamin Netanjáhu ideiglenes kormányfő. Az izraeli tizenkettes televízió csütörtöki értesülése szerint ugyanis

Beni Ganz, a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Kék-fehér elnöke alkut kötött a miniszterelnökkel, és képviselőinek többségét az ellenzékben hagyva beszáll egy általa vezetett kormányba.

Az alku szerint Benjámin Netanjahu lesz másfél évig a miniszterelnök, majd szintén másfél évig Beni Ganz, aki 15 képviselővel csatlakozik a Netanjahu vezette jobboldali-vallásos tömb 58 törvényhozójához. Ganc a koalíciós megállapodás véglegesítéséig a kneszet házelnöki tisztségét fogja betölteni, utána külügyminiszter lesz. Frakciója a Hárec értesülései szerint megkaphatja a miniszteri tárcák felét is.

Ganc több képviselővel kivált a Kék-Fehér pártból, melynek másik meghatározó politikai pólusa, a magyar származású Jaír Lapid és Móse Jaalon köré szerveződő centrista Jes Atíd (Van jövő) párt az ellenzéket fogja erősíteni. Ganc korábban számtalanszor megfogadta, hogy nem hajlandó koalíciót kötni Netanjáhuval (a két politikus 11 hónapon belül három egymást követő választáson mérkőzött meg egymással), így érthető, hogy korábbi választási szövetségesei közül néhányan máris indulatosan kommentálták a döntést, melyet Ganc környezetéből – egyelőre nem hivatalosan - a politikai és a koronavírus jelentette kettős válság megoldásával indokoltak. Azonban a döntésben minden bizonnyal közrejátszottak a Likud alkotmányos felháborodást kiváltó próbálkozásai is a kneszet működésének befagyasztására és a bíróságok lezárására, illetve a kormányalakítással elsőként megbízott Ganc kormányalakítási próbálkozásainak kudarca is.

A korábbi három választáson Ganc miniszterelnökségét támogató radikális baloldali Merec azzal vádolta a korábban az Izraelben nagy presztízsű tisztséget jelentő vezérkari főnökként tevékenykedő Gancot, hogy

egy bűnvádi eljárás alatt álló miniszterelnök kollaboránsává vált.

És a párt elnöke, Nitzán Horovitz felelevenítette, hogy Ganc egyetlen egy ígéret köré építette fel politikai karrierjét: hogy képes leváltani Netanjáhut.

Ezért arculköpéssel ér fel a tett, hogy belép a kormányába, elárulja a Kék-Fehér szavazóit és az egész balközép választási koalíciót.

Egyébként Izraelben valóban súlyos egészségügyi válságot robbantott ki a koronavírus. A drasztikus intézkedések ellenére csütörtökre már 2666 fertőzöttet tartottak nyilván, 39-en közülük súlyos állapotban vannak, és már nyolcan haltak bele a betegségbe. A rendőrség csütörtökön megkezdi az otthonmaradásra kötelező új rendeletek betartatását, de egyelőre nem szab ki bírságokat. Szerdához képest jelentős a növekedés: akkor még csak 2030 fertőzöttet, és öt halottat tartottak nyilván, és 34-en voltak súlyos betegek. A járvány az MTI szerint máris munkanélküliség 20 százalék fölé emelkedett, de a 35 év alatti fiatalok körében jóval magasabb arányban veszítették el állásaikat a koronavírus miatt.

(Borítókép: MENAHEM KAHANA / AFP)

Rovatok