Index Vakbarát Hírportál

Újra nőtt a napi fertőzöttek száma Olaszországban, már 80 ezernél is több beteget regisztráltak

2020. március 26., csütörtök 18:12

Frissítés: az olasz hatóságok elsőre hibásan közölték az adatokat, Piemontból kimaradt 50 áldozat a jelentésből, így valójában a csütörtöki hivatalos közléseket szerint nem 662, hanem 712 halálos áldozata volt a járványnak (a számot cikkünkben frissítettük).

Bizakodásra adott okot Olaszországban, hogy a vasárnapi és a hétfői adatok alapján is csökkenő tendenciát figyeltek meg a napi új esetek számában, a hétvége elmúltával viszont újra emelkedtek a mutatók. Csütörtökön 6153 új megbetegedést regisztráltak, és újabb 712 áldozata volt a koronavírus-járványnak az országban. Szerdán 5210 új esetet és 683 halálos áldozatot jelentettek a hatóságok.

Olaszországban eddig összesen 80 539 beteget regisztráltak, közülük csütörtökig 8215-en haltak meg és 10 361-en gyógyultak fel a betegségből. A több mint 80 ezer beteggel megközelítették a járvány eredeti gócpontjának számító Kínát, ahol 81 285 megbetegedésről tudni.

A hétvége után újra emelkedő számok miatt aggodalmát fejezte ki Attiolio Fontana, Lombardia tartomány kormányzója, aki azt mondta, hogy „Aggódom, mert nem tudom, hogy hibát vétettünk-e”, hogy esetleg illúzióba ringatták magukat, amikor a számok végre stabilizálódtak, és csökkenésnek indulnak.

„Szükségünk van a betegszám csökkenésére, mivel enélkül a kórházak helyzete ellenőrizhetetlenné válik” – jelentette ki. Hozzátette, az embert próbáló körülmények között dolgozó egészségügyi dolgozók ereje elfogyott. Megemlítette, hogy a tartományban 8 ezer orvos dolgozik több mint egy hónapja szünet nélkül.

A betegségben összesen már 37 orvos halt meg az országban, ahol több mint ötezer orvos fertőződött meg a járvánnyal a betegek kezelése közben. Emiatt orvosi szövetség korábban arra szólította fel a kormányt, hogy sürgősen intézkedjen, hogy minden orvos kapjon megfelelő védőfelszerelést.

Rovatok