Index Vakbarát Hírportál

Kábítószer-terrorizmus miatt emel vádat Amerika Nicolás Maduro venezuelai elnök ellen

2020. március 26., csütörtök 17:41

A hónapok óta polgárháborús állapotok között kormányzó Nicolás Maduro venezuelai elnök múlt héten totális karantént rendelt el az egész országban, ahol megduplázódott a koronavírusos esetek száma, de úgy tűnik, nem csak a vírus és a polgárháborús állapotok fognak gondot okozni Madurónak: az Egyesült Államok megvádolja az elnököt, és rezsimjének több vezető tisztségviselőjét is drogkereskedelemmel összefüggő terrorizmussal, írja többek között a CNN

New York déli kerületének ügyésze úgy nyilatkozott, hogy ma bejelentik a büntetőjogi vádakat Maduro és vezető tisztségviselői ellen: Maduro és rezsimje 20 éve tartanak fenn együttműködést a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres erőkkel kábítószerkereskedelem miatt. (Az ügyészség egészen pontosan a "narco-terrorism", azaz kábítószer-terrorizmus kifejezést használja) Ilyen méretű és horderejű drogkereskedelem annak köszönhetően épülhetett ki, hogy a venezuelai elnök korrupttá tette a venezuelai intézményeket, és politikai és katonai védelmet nyújtott a kábítószer-kereskedelemnek és a terrorizmusnak, nyilatkozott az ügyész.

Az ügyészség 15 millió dolláros jutalmat helyezett kilátásba annak, aki olyan információval áll elő, ami elvezethet Maduro és emberei letartóztatásához és elítéléséhez. 

$15 MILLION REWARD for information leading to arrest and conviction of Nicolas Maduro pic.twitter.com/oqgzuhWOIC

— US Attorney SDNY (@SDNYnews) March 26, 2020

Az USA nagyon régóta próbál valamit kezdeni Maduro rezsimjével, és az elnököt lecserélni az ellenzéki vezető Juan Guaidóra, sikertelenül. Miután Guaidó 2019 januárjában ideiglenes elnöknek kiáltotta ki magát, az Egyesült Államok, az EU, és összesen több mint ötven ország őt ismerte el legitim elnöknek. A külföldről érkező elismerés azonban nem sokat segített belföldi pozícióján, ennek egyik oka, hogy Maduro mögött áll a hadsereg, amelyet kb. kétezer hozzá hűséges tiszt vezet, akinek szolgálataiért busás fizetés jár. Ezen felül Maduro 2013-as hatalomra kerülése óta tulajdonképpen minden minisztériumot, illetve hivatalos intézményt, például a bíróságokat a saját embereivel töltött fel.

Jeremy McDermott, az Insight Crime nevű szervezett bűnözést kutató csoport egyik társalapítója szerint nagyjából kétmilliárd dollár értékű kokaint - a Kolumbiában egy év alatt előállított mennyiség nagyjából negyedét - szállították át Venezuelán, mielőtt az onnan további célországokba jutott volna el 2019-ben.

Az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Testületének 2019-es beszámolója szerint pedig bizonyított, hogy a bűnszervezetek, amelyek a kábítószer szállításában érintettek voltak, beépültek a venezuelai kormány biztonsági szolgálatába és kiépítettek egy 'Cartel of Suns' (a Napok kartellje) nevű hálózatot, hogy lehetővé tegyék és megkönnyítsék az illegális szerek mozgatását az országban, írja a Bloomberg

A venezuelai elnök csütörtökön visszautasította a vádakat, és kijelentette, hogy "az Egyesült Államok és Kolumbia összeesküvéséről" van szó, szerinte ez a két ország "parancsot adott arra, hogy erőszakkal árasszák el Venezuelát". A venezuelai elnök a Twitteren úgy fogalmazott: "államfőként kötelességem megvédeni az anyaország békéjét és stabilitását bármilyen körülmények között", írja az MTI.

A Maduro és közvetlen környezete elleni vádemelés azt követően történt, hogy a Trump-kormányzat több egyedi szankciót hozott a dél-amerikai ország tisztségviselői ellen, és ezekkel lényegében kizárta az országot az amerikai pénzügyi rendszerből. Majd a tavaly életbe léptetett olajembargóval megfosztotta Venezuelát az egyik legfőbb bevételi forrásától is. Ám közben Juan Guaidó ellenzéki vezető támogatása amerikai elemzők szerint sem hozta meg a Washington által várt eredményt, vagyis Maduro hatalmának belföldi meggyengülését, illetve a hatalomátvételt.

A csütörtöki vádemelést az első amerikai kommentárok Manuel Noriega egykori panamai vezető ellen 1988-ban hozott amerikai vádemeléshez hasonlítják. Noriega ellen szintén kábítószerkereskedelem miatt emelt vádat az akkori amerikai kormányzat, s szintén jutalmat ígért az elfogásához vezető információkért. Noriegát később el is fogták, az Egyesült Államokban bíróság elé állították, és 40 évig tartó börtönbüntetésre ítélték, amit később a jó magaviselete miatt 20 évre csökkentettek. A kommentárok azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy Venezuela katonailag jóval erősebb Panamánál, és Maduro Oroszország támogatását élvezi, ez pedig megnehezíti Washingtonnak, hogy a valaha Panamában tett lépésekhez hasonlóan cselekedjék.

Borítókép: Twitter / US Attorney SDNY @SDNYnews

Rovatok