Index Vakbarát Hírportál

Biztosan halott az Iránban 13 éve eltűnt CIA-ügynök

2020. március 27., péntek 05:45

Robert O'Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó és Mike Pompeo külügyminiszter csütörtökön megerősítette, hogy az amerikai Robert Levinson meghalt az iráni fogságban - írta az MTI.

Robert O'Brien a Twitteren erősítette meg Levinson halálát. „Miközben folytatjuk a vizsgálatot, úgy gondoljuk, hogy Bob Levinson már jó ideje elhunyt” - írta a nemzetbiztonsági tanácsadó.

Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója szintén csütörtökön, rövid közleményben nyugtázta, hogy a Levinson-család „bátran megosztotta a világgal a lesújtó következtetést, miszerint Bob elhunyt az iráni fogságban”. Pompeo leszögezte: csakis Irán tudja bizonyossággal, hogy mi történt Levinsonnal. „Arra szólítjuk fel az iráni rezsimet, hogy kimerítően adjon számot Bob sorsáról” - írta közleményében az amerikai külügyminiszter. Egyúttal megismételte az amerikai kormányzat álláspontját: „addig nem nyugszunk, amíg az Iránban törvénytelenül fogva tartott valamennyi amerikai állampolgár haza nem tér”.

Az 1949-ben született Robert Levinson a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) kábítószerellenes részlegének munkatársa volt, de 2007-es eltűnésekor feltételezhetően a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) megbízását teljesítve járt Iránban. Bár azóta valamennyi amerikai kormányzat cáfolta, hogy bármiféle kormányzati megbízásra utazott volna az iszlám köztársaságba, a család kitartott amellett, hogy a férfit a CIA küldte Iránba.

A CIA később 2,5 millió dolláros életjáradékot fizetett Levinson családjának azért, hogy ne indítsanak pert az ügynökség ellen. Szakemberek szerint egy bírósági eljárás során valószínűleg napvilágra kerülhettek volna Levinson esetleges küldetésének részletei is.

Robert Levinson 2002-ig a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI), dolgozott. Hivatalosan magánnyomozóként utazott a csempészparadicsomnak tartott Kis szigetére, hogy információkat szerezzen a térségben működő cigarettahamisító hálózatról. Irán hivatalosan nem ismerte el, hogy bármit tudna a férfi hollétéről. 2012-ben az FBI egymillió dolláros nyomravezetői díjat ajánlott annak aki információval szolgál Levinson iráni sorsáról.

Donald Trump amerikai elnök még szerdán, az új típusú koronavírus féken tartását irányító kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtótájékoztatóján, újságírói kérdésre válaszolva tért ki Levinson sorsára.

Trump úgy fogalmazott: „a helyzet nem fest jól, de azt nem fogadom el, hogy halott”. Hozzáfűzte: nekünk nem mondták, hogy halott, de nagyon sokan azt gondolják, hogy így van". Elmondta, hogy a kormányzat intenzíven foglalkozott a 13 évvel ezelőtt Iránban eltűnt Levinson ügyével, és tisztában voltak azzal is, hogy már eltűnése előtt rossz egészségi állapotban volt.

Az elnök „nagyszerű úriembernek” nevezte Levinsont, és együttérzését fejezte ki a családnak, amely szerdán nyilatkozatot tett közzé. Ebben azt írták, nemrégiben amerikai tisztségviselőktől értesítést kaptak, amelyből azt a következtetést vonták le, hogy Levinson meghalt az iráni fogságában. „Nem tudjuk, hol és hogyan hunyt el, csak azt, hogy még a Covid-19 járvány előtt” - volt olvasható a család szerdán nyilvánosságra hozott közleményében.

Rovatok