Index Vakbarát Hírportál

Nagyon nagy roham lesz a francia kórházakban hétvégén a francia miniszterelnök szerint

2020. március 27., péntek 16:33 | aznap frissítve

A koronavírus-járvány „nagyon szélsőséges hulláma várható” Franciaországban Edouard Philippe francia miniszterelnök szerint. Philippe arról is beszélt, hogy „a helyzet nehéz lesz a következő napokban” – írja az MTI.

Tartós krízisre készülünk egy olyan egészségügyi helyzetben, amely nem fog hamar javulni. Muszáj kitartani

– mondta a kormányfő pénteken a kabinettel tartott videókonferenciáján.

A kormányzat a vártnak megfelelően azt is bejelentette, hogy meghosszabbítják a március 17. óta tartó kijárási korlátozásokat. Ezek hivatalosan kedden érnének véget, de a kormányzat mellett működő tudományos tanács azt javasolta, hogy legalább április végéig hosszabbítsák meg a korlátozásokat. Az bejelentés szerint a mostani állapot keddtől számítva még két hétig, tehát április 15-ig fog tartani, de Philippe szerint nem kizárt, hogy ha az egészségügyi helyzet nem javul, akkor még tovább.

A járványnak a Franciaországot sújtó hulláma – amely elsőként Elzászra csapott le, és most érkezik a Párizs környéki ile-de-France régióba és Észak-Franciaországba, majd más francia régiókba is – nagyon magas, és a teljes egészségügyet, valamennyi kórházat elképesztő nyomás alatt tartja

– ismerte el a kormányfő.

A járvány még nem tetőzött Franciaországban, de már az elzászi régió után a Párizs környéki Ile-de-France régió kórházai is megteltek súlyos állapotban lévő fertőzöttekkel.

Mindenhol feszítjük szét a falakat, hogy a lehető legtöbb beteg férjen el az intenzív osztályokon, de amíg nem értük el a járvány görbéjének felső síkját, újabb megoldásokat kell találni

– mondta Bruno Riou, a párizsi kórházak krízisigazgatója. Szerinte a koronavírus miatt olyan egészségügyi evakuációkra van szükség a fővárosból a kevésbé terhelt országrészekbe, mint amilyeneket egész héten végzett a hadsereg és az állami vasúttársaság Elzászból.

Gilles Pialoux, a párizsi Tenon kórház járványügyi osztályának vezetője úgy becsülte, hogy a járvány tetőzése április 5. és 14. között várható, és ekkor 2 ezren lesznek a párizsi intenzív osztályokon. Jelenleg nagyjából 1500 súlyos beteget ápolnak a francia fővárosban. „Nekünk húsz intenzív ágyunk van, amelyek gyorsan beteltek, szétfeszítettük az intenzív osztályok falait, és megszerveztük, hogy 42 ágyunk legyen. Ez a maximum, és a hétvégén be fogunk telni” – mondta a főorvos a France Info hírrádióban.  

A csütörtök esti összesítés szerint 24 óra alatt 365-tel 1696-ra emelkedett a koronavírus-fertőzés kórházban elhunyt áldozatainak a száma, és egy 16 éves lány is van közöttük. A tájékoztatás szerint a nagyon szomorú hír a lány haláláról azért fontos, mert a fiataloknál a betegség súlyos formája nagyon ritka.

Julie A. a párizsi Necker gyerekkórházban hunyt el, ő a koronavírus-járvány eddigi egyetlen kiskorú áldozata Franciaországban.  

Emmanuel Macron államfő pénteken a szociális partnerekkel folytatott videókonferenciát a jelenleg is dolgozók egészségügyi védelmének és a gazdasági termelés folytatásának összehangolásáról, miután a francia szakszervezetek aggodalmuknak adtak hangot a munkaidő rugalmasságát és egyes ágazatokban a 24 órás munkavégzést is lehetővé tevő munkajoggal kapcsolatos rendeletek miatt, amelyeket a hét elején hirdetett ki a kormány.

Franciaországban tíz napja szigorú kijárási korlátozások vannak érvényben a járvány megfékezése és az egészségügyi ellátórendszer leterheltségének enyhítése érdekében. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint az elmúlt tíz napban az utcákon járőröző 100 ezer rendőr és csendőr 3,7 millió embert igazoltatott, és 225 ezer esetben szabott ki bírságot nem igazolt kijárás, illetve szabályszegés miatt. 

Az Ifop közvélemény-kutatóintézet legfrissebb, reprezentatív felmérése szerint a franciák 85 százaléka aggódik saját és családja egészsége miatt. Januárban még csak 44 százalékos volt ez az arány. 

(Borítókép: Koronavírussal fertőzött beteget szállítanak egy franciaországi kórházba 2020. március 26-án. Fotó: Stephane Mahe / Reuters)  

Rovatok