Index Vakbarát Hírportál

Románia a megfertőződött orvosokat is bevetné a járvány ellen

2020. március 27., péntek 12:20

Románia a fertőzött, de enyhe tüneteket produkáló orvosokat is bevetné a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, jelentette ki az ország új egészségügyi minisztere, Nelu Tataru a kinevezése másnapján, pénteken.

Romániában a járvány felbukkanása óta rendkívül sok orvos, nővér és ápoló fertőződött meg, sokuk karanténba került, ezért az egészségügyi ellátás már most rendkívüli nehézségekkel küzd. Az MTI híre szerint Nelu Tataru arra számít, hogy az eddigieknél nehezebb hetek következnek a járvány leküzdésében, és ilyen körülmények között rendkívül fontos, hogy az egészségügyben dolgozók elsőbbséget élvezzenek a teszteknél.

A miniszter elmondta: a járványnak arra a szakaszára készülnek, amikor a könnyebb tüneteket mutató fertőzötteket már nem szállítják kórházba, hanem otthonukban próbálják meggyógyítani őket, önkéntesek bevonásával. Ugyanennek a szakasznak lesz az újítása, hogy a fertőzött, de enyhe tüneteket mutató orvosokat is bevetik a járvány elleni küzdelembe. Őket a betegségük idején is munkára fognák a járványkórházakban.

A hivatalos adatok szerint jelenleg 1292 regisztrált fertőzött van Romániában, közülük több mint 150-en egészségügyi dolgozók (70 orvos, 50 nővér, 15 ápoló, a többi kisegítő személyzet). Az országban közben ismét megduplázódott, az előző napi 123-hoz képest 260 fölé emelkedett pénteken a 24 óra alatt igazolt új fertőzések száma. Gyorsult az elhalálozások ritmusa is: csütörtök óta hét újabb esetet jelentettek, ezzel 24-re emelkedett a járvány halálos áldozatainak a száma.

A korábbi román egészségügyi miniszter, Victor Costache azt követően mondott le, hogy több román kórházban is orvosok és páciensek tucatjai fertőzték meg egymást. Romániában szerda reggel óta kijárási tilalom van, csak azok hagyhatják el lakásukat, akiknek feltétlenül munkába, gyógyszertárba vagy élelmiszerboltba kell menniük. Bukarest polgármestere szerdán arról beszélt, hogy a város teljes lakosságát tesztelni szeretnék, ami nagyjából  1,8 millió embert jelentene. Házról házra járva végeznék a teszteket, a lakosság leginkább veszélyeztetett részével kezdenék.

Romániában jelenleg 7200 embert tartanak hatósági karanténban, 124 ezret otthoni elkülönítésben. A kijárási korlátozás megsértése miatt eddig 13 600 embert bírságoltak meg, átlagosan 1270 lejjel, azaz mintegy 92 ezer forinttal.

(Borítókép: Rendőrök igazoltatnak egy idős házaspárt az erdélyi Csíkszeredában 2020. március 26-án. Fotó: Veres Nándor / MTI)

Rovatok