Index Vakbarát Hírportál

45 ezer felett az igazolt fertőzöttek száma Németországban

2020. március 27., péntek 11:06

Németországban átlépte a 45 ezres határt az új típusú koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint péntek délelőtt 47 278 fertőzöttet tartottak nyilván. A vírus okozta betegségben (Covid-19) elhunytak száma 281-re emelkedett.

A fertőzöttek számának növekedési üteme így jelentősen emelkedett az utóbbi napok szintjéhez képest, írja az MTI. Azonban az új adatok nem az aktuális helyzetet mutatják, hanem egy jóval korábbi állapotot - emelik ki a német sajtóban idézett szakértők. Becslésük szerint az esetek jellemzően a fertőzéstől számított tizedik napon jelennek meg a statisztikában. Így a pénteki kimutatás az emberek mozgását és egymás közötti közvetlen fizikai kapcsolatainak korlátozását célzó első intézkedések bevezetése, március 16. körüli járványügyi helyzetet ábrázolja, és az adatokban még nem látszanak a korlátozások hatásai.

Az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességét egyelőre nem feszíti túl a járvány. Németország igyekszik is segíteni a nehezebb helyzetben lévő európai uniós társországoknak. Heiko Maas külügyminiszter csütörtök késő esti közleménye szerint legkevesebb 47 beteget vesznek át olaszországi kórházakból.

Egyelőre a közhangulat is nyugodt. A német lakosság túlnyomó többsége elégedett a járvány lassítására tett kormányzati intézkedésekkel – mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés. A ZDF országos köztelevízió megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint 75 százalék megfelelőnek értékeli a berlini vezetés lépéseit, 20 százalék szigorúbb korlátozásokat tart szükségesnek, 5 százalék pedig túlzónak tartja az eddigieket. Angela Merkel kancellár kormánya a szavazójoggal rendelkező felnőtt lakosságra reprezentatív felmérésben megkérdezettek 89 százaléka szerint jól végzi a munkáját a koronavírus-járványban.

Benelux államok

Hollandiában péntekre virradóra több mint ezerrel emelkedett az igazolt fertőzöttek, és 24 óra leforgása alatt 78-cal a halottak száma. Az országban összesen 7431 fertőzöttet tartanak nyilván, 434-an haltak meg a koronavírus okozta betegségben. A holland egészségügyi hivatal szerint, azonban a fertőzöttek számának növekedése sokkal lassabb, mint ahogy várható volt. „A korlátozási intézkedések sokat segítettek a terjedés lelassításában” – számol be a hivatal sajtóközleménye.

Luxemburgban péntek reggelre a új fertőzések száma százzal kevesebb volt, mint az előző nap, így a több mint félmillió lakosú országban 1453 fertőzött van. A halálos áldozatok száma öt nap után nyolcról kilencre növekedett. A nagyhercegségben egy hét alatt négyszeresére nőtt a regisztrált fertőzöttek száma.

Belgiumban a péntek déli statisztikák alapján 1040 további ember kapta el a vírust, így az összes igazolt fertőzött száma az országban 7284-re emelkedett. További 69 haláleset is történt 24 óra leforgása alatt, a halálozások száma így összesen 289.

(Borítókép: Tesztet végeznek egy berlini laboratóriumban 2020. március 26-án. Fotó: Axel Schmidt / Reuters)

Rovatok