Index Vakbarát Hírportál

Trump: Nem hiszem, hogy szükség van 30 ezer lélegeztetőgépre

2020. március 27., péntek 18:11 | aznap frissítve

Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke a Fox Newsnak adott interjúban beszélt arról, hogy szerinte túlbecsülik a szükséges lélegeztetőgépek számát a túlterhelt kórházak.

Nem hiszem, hogy 30 vagy 40 ezer lélegeztetőgépre lenne szükség. Időnként még a nagyobb kórházakba betérve is azt látod, hogy csak két lélegeztetőgépük van, most meg hirtelen azt mondják: »Rendelhetünk 30 ezer lélegeztetőgépet?«

– idézi Trump szavait a Guardian. Az USA elnöke a lélegeztetőgépek megvásárlását autóvásárláshoz hasonlította a tévében, arra hivatkozva, hogy mindkettő sokba kerül. 

Az elnök okfejtésének előzménye, hogy Andrew Cuomo, New York kormányzója korábban azt mondta, 30 ezer lélegeztetőgépre lenne szükség az államában, ahol a koronavírus-fertőzés kitörésének kezdetén mindössze 4000 ilyen eszközzel rendelkeztek az állami kórházak.

Az Egyesült Államok legtöbb állama jelenleg arra törekszik, hogy minél több lélegeztetőgépet szerezzenek be, ugyanis az új típusú koronavírus olyan súlyos légzőszervi megbetegedést okozhat, amelyben a betegek már nem képesek önállóan lélegezni.

New York államot jelenleg hihetetlen mértékben sújtja a járvány. Cuomo tájékoztatása szerint péntek óta 44 635 esetet erősítettek meg az államban, ahol 519 halálos áldozata van jelenleg a koronavírusnak. 

A New York Times csütörtökön írta meg, hogy a Fehér Ház 80 ezer lélegeztetőgép legyártásáról tárgyalt a General Motorsszal és a Ventec Life Systemsszel, de aztán az állam visszalépett még mielőtt bejelentették volna a szerződést.

Rovatok