Index Vakbarát Hírportál

Tönkrement Venezuela egyetlen telekommunikációs műholdja

2020. március 27., péntek 18:11 | aznap frissítve

Letért Föld körüli pályájáról és üzemképtelenné vált Venezuela egyetlen telekommunikációs műholdja – írta meg az MTI. Az országnak egyébként nem ez a legnagyobb gondja: évek óta súlyos gazdasági és politikai krízis van az országban.

A Kínában gyártott, 2008-ban fellőtt műhold mindenekelőtt Venezuela vidéki internetszolgáltatása biztosításában segített, emellett elérhetővé tette az erősen kormánypárti állami televíziós csatornákat a szegény, vidéki otthonokban, amelyek nem rendelkeznek kábeltelevíziós hozzáféréssel.

A műhold három évvel az üzemidejének tervezett 2023-as lejárta előtt használhatatlanná vált. A VeneSat-1 problémáit először március 13-án észlelték amerikai vállalatok. A venezuelai tudományos minisztérium március 25-én erősítette meg, hogy a Simón Bolivarról elnevezett műhold jelentősen letért pályájáról, és működésképtelenné vált, ennek okát azonban nem közölte. 

Külföldi szakértők szerint mindezt túlmelegedés, alkatrészhiba vagy mikrometeorit-becsapódás is okozhatta. Venezuelai szakemberek viszont abból indulnak ki, hogy a hibát üzemanyaghiány okozhatta, mert politikai döntés alapján a műhold pozíciója a baráti Uruguaynak kijelölt 78. hosszúsági fokra került, nem pedig a korábban tervezett 68. hosszúsági fokra, ami miatt viszont a tervezettnél több üzemanyag kellett a pályán tartásához.

A kormánynak most nemzetközi műholdas szolgáltatókhoz kell fordulnia, hogy segítsenek az általa előállított tartalmak sugárzásában, de a kereskedelmi műholdakra való áttérés sokba kerülhet, illetve nehézkes lesz az országot érintő amerikai szankciók miatt.

Az állami televíziós csatornákat továbbra is lehet fogni kábelen és antennával, de a műhold kiesése miatt jóval körülményesebb lesz elérni a tartalmakat az ország roskatag telekommunikációs infrastruktúrával rendelkező részeiben

– mondta William Pena telekommunikációra szakosodott venezuelai újságíró.

Rovatok