Index Vakbarát Hírportál

4,3 milliárd eurós segélyt nyújt Olaszország a járványhelyzet gazdasági áldozatainak

2020. március 28., szombat 23:54

Giuseppe Conte miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy 4,3 milliárd eurós élelmiszer- és gyógyszersegélyt nyújtanak a járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet gazdasági áldozatainak.

Ebben a vészhelyzetben vannak olyanok, akik nem tudják etetni a gyerekeiket, százak fordulnak hozzánk segítségért. Ezeknek az intézkedéseknek a végrehajtásánál mellőzni fogunk minden bürokráciát, ez azonnali segítséget fog nyújtani a nélkülözőknek

- mondta el a segélycsomaggal kapcsolatban Antonio Di Caro, Bari polgármestere, aki egyben az Olasz Városok Szövetségének az elnöke is.

Ehhez az állami támogatáshoz jövő héten társul még egy 400 millió eurós segély, amelyet az Olasz Civil Védelmi Ügynökség nyújt majd. Az ezzel együtt összesen 4,7 milliárd eurót a polgármesterek fogják megkapni, és saját hatáskörben osztják majd szét a rászorulók között.

Közben Michele Emiliano, az olasz csizma sarkában található Puglia kormányzója sajtótájékoztatóján szombaton azt mondta, hogy korai még enyhíteni az óvintézkedések korlátozásain, de az látható, hogy a koronavírus-fertőzés miatti vészhelyzetből a déli régiók fognak elsőként kilábalni.

Emiliano kifejtette, hogy a koronavírus szabályosan kettéosztotta Olaszországot: a gócpontnak számító északi tartományokban még hónapokig eltarthat, mire a járványgörbe elkezd erőteljesen lefelé ívelni, miközben délen sikerült nemcsak lelassítani, hanem meg is fékezni a fertőzés terjedését.

Emiatt szerinte a szigorú óvintézkedéseket nem egyszerre fogják feloldani az egész országban, a déli vállalatok, üzemek nyithatnak ki elsőként majd.

Persze Pugliában is korai újranyitásról beszélni, hiszen még a járvány ellen vívott harc kellős közepén vagyunk

- jegyezte meg.

Az Olaszországban eddig diagnosztizált 86 ezer fertőzöttből több mint 30 ezren a tízmilliós Lombardiában vannak, és csak valamivel több mint 1300-an a négymillió lakosú Pugliában. 

Emiliano kritikus pontnak nevezte a déli tartomány több száz, nagyrészt magánkézben működő idősotthonát. Tervei szerint ezek közül azokat, amelyekben elterjed a fertőzés, kisebb járványkórházzá alakítják át a betegek kórházba szállítása helyett. 

Közben Giuseppe Conte miniszterelnök ma azt is bejelentette, hogy meghosszabbítják az iskolák zárva tartását április 3-a utánra is.

Ahogy azt korábban megírtuk, szombaton 10 ezer fölé emelkedett a vírus halálos áldozatainak száma Olaszországban.

(MTI, CNN)

Rovatok