Index Vakbarát Hírportál

A brazil elnök a járványról: Néhányan meg fognak halni, ilyen az élet

2020. március 28., szombat 19:43

Jair Bolsonaro brazil elnök szerint Sao Paolo kormányzója politikai indokból manipulálja a koronavírus áldozatainak számát, írja a Reuters. A járvány kapcsán elég durva belharc alakult ki az ország közigazgatásának különböző szintjei között. Hasonlóan a világ többi részéhez, a 26 tartományi kormányzó java járványügyi intézkedéseket vezetett be, bezáratták az üzleteket, leállították a közszolgáltatásokat. Bolsonaro szerint viszont a gazdaság előnyt élvez a járványügyi intézkedésekkel szemben.

Sajnálom, néhányan meg fognak halni, ők meghalnak, ilyen az élet. Nem zárnak be egy autógyárat, csak azért mert vannak közlekedési balesetek

– mondta a brazil elnök egy pénteki tévéinterjúban. Bolsonaro szerint irreálisan sok az a 68 halott és 1 223 fertőzött, amit a brazil gazdaság központjának számító Sao Paolóban jelentettek. 

Az elnök szerint politikai érdekből meghamisítják az adatokat.

Bolsonaro egyébként ugyanúgy áll a járványhoz, mint a globális felmelegedéshez, szerinte az egész csak egy kis nátha, és a média fújja fel a dolgot, írja az Atlantic. Azonban a brazil kormányban nem mindenki osztja Bolsonaro álláspontját, az igazságügyi miniszter belépési tilalmat rendelt el a külföldiek számára a reptereken, a tartományi kormányzók pedig járványügyi korlátozásokat vezettek be. A brazil jegybank közben kötvényvásárlást jelentett be, hogy növelje a piac likviditását, valamint hitelprogramot indított a kisvállalkozások megmentésére.

Rovatok