Index Vakbarát Hírportál

Egyre nagyobb a nyugtalanság Olaszországban a koronavírus miatt

2020. március 29., vasárnap 18:25 | aznap frissítve

Olaszországban még mindig napi több száz ember hal meg a koronavírus miatt. Ez az állapot olyan régóta tart, hogy az emberek kezdik elveszíteni a türelmüket és reményeiket a helyzet javulásával kapcsolatban, a gazdasági visszaesés pedig szintén csak ront a helyzeten. 

Több olyan videót is megosztottak a napokban, amiken az emberek a helyzet súlyosságára akarják felhívni a figyelmet. 

Az egyik videón egy férfi kihívta a rendőrséget, mert miután bezárt a bank, nem tudta felvenni anyja nyugdíját, ami az egyetlen bevételi forrásuk. A felvételen az látszik, ahogy kiabál a rendőrökkel, elmondja, hogy a családjának nincs pénze, és kéri őket, hogy menjenek el megnézni, milyen körülmények között élnek. 

Egy másik videóban egy férfi arról beszél, hogy 14-15 napja be vannak zárva, és elegük van. A kislánya a felvételen egy darab kenyeret eszik, közben ő azt üzeni az olasz miniszterelnöknek, csak napok kérdése, hogy más gyerekeknek ennyi étel se jusson, és meg fogja bánni, hogy nem cselekszik, mert ennek forradalom lesz a vége.

Palermóban az emberek elkezdtek ételt lopni a szupermarketekből, sőt már létrehoztak olyan csoportokat is közösségi oldalakon, ahol ezeket az akciókat megszervezik. Palermo polgármestere azt nyilatkozta a Sky Newsnak, hogy ezek az emberek szítják az erőszakot, ami szociális vészhelyzetet fog okozni.

Az olasz miniszterelnök, Giuseppe Conte 25 milliárd eurót bocsátott azoknak a családoknak és vállalkozásoknak a rendelkezésére, akik károsultak a lezárt területeken. Sokan azt mondják, még mindig várnak erre a segélyre.

Olaszország déli részére egyébként is jellemző a szegénység, és bár a vírus még nem olyan mértékű a déli területeken, mint északon, a nélkülözés és a munkanélküliség szintén súlyos problémákat okoz. 

A vírus megfékezésére Olaszországban április 3-tól meghosszabbították a lezárást, de azt nem közölték, milyen hosszú ideig tart majd.

(Borítókép: Rendőrök Palermo belvárosában. Fotó: NurPhoto / Getty Images Hungary)

(Sky News)

Rovatok