Index Vakbarát Hírportál

2600 új beteg és majdnem 300 halott Franciaországban, mentővonattá alakítottak át két TGV-t

2020. március 29., vasárnap 21:33 | aznap frissítve

Részletes tájékoztatót tartott a koronavírus-helyzetről vasárnap este Jérome Salomon, az egészségügyi minisztérium járványügyi igazgatója, aki elmondta, hogy szombatról vasárnapra 2599-cel növekedett a koronavírusos megbetegedések száma, és szombat óta újabb 292 beteg halt meg a járvány miatt.

Összesen már 40 174 megbetegedést regisztráltak az országban, közülük 2606 beteg halt meg, és eddig 7202-en gyógyultak fel a betegségből.

Aggasztó viszont, hogy jelenleg is 19 354 beteg szorul kórházi ápolása, ami 10 százalékkal több, mint a szombati adat, és összesen 4632-en vannak az intenzíven, ami 359-cel több, mint a szombati esetszám.

„Ez az utóbbi a legfontosabb adat, amit figyelni kell, mert ez tükrözi vissza a járvány dinamikáját” – hangsúlyozta a szakember az MTI szerint. „Ezt a számot fogjuk elemezni, hogy lássuk a karanténintézkedések hatásait a hét második felében. Amennyiben a kijárási korlátozásokat és az egészségbiztonsági előírásokat betartja mindenki, az intenzív osztályra kerülő betegek számának csökkenését kell majd látnunk a hét vége felé” – tette hozzá.

Az intenzíven fekvők közül 34% 60 év alatti, a 64%-uk 60-80 év közötti, és összesen 60 fő 30 év alatti beteg van.

A tájékoztatás szerint a jövő héttől kezdve nemcsak a kórházakban, hanem az idősotthonokban és a kórházakon kívül elhunyt fertőzöttek is bekerülnek az elhalálozásokról készülő összesítésbe, így pontosabb kép alakulhat ki a halálozási arányokról.

Vonaton, repülőn szállítják a betegeket

Salomon a vasárnapi tájékoztatón arról is beszámolt, hogy 250 beteget szállítottak el német harci szállítókkal, a francia hadsereg helikoptereivel vagy egészségügyi vonatokkal Elzász-Lotaringia túlterhelt kórházaiból. Vasárnap érkeztek először francia koronavírusos fertőzöttek német kórházakba.

„Muszáj felszabadítani ágyakat, levegőhöz kell juttatni az intenzív részlegeket. Még mindig nő a betegek száma” – mondta Francois Braun, a kelet-franciaországi Metz kórháza sürgősségi osztályának vezetője.

Két mentővonattá átalakított szuperexpresszel (TGV) 36 Covid-19 beteget délután a délnyugat-franciaországi Bordeaux és Poitiers kórházaiba szállították át a jelenleg leginkább túlterhelt elzászi intézményekből, miközben a kormány azt ígérte, hogy a járvány kezdetén országos szinten rendelkezésre álló 5 ezer intenzív ágy április folyamán fokozatosan meg fog triplázódni.

Eközben Olaszország példáját követve Franciaország is átadta több beteg kezelését Németországnak, vasárnap repülővel és helikopterrel is érkeztek betegek német kezelésre.

A munkaügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy eddig 220 ezer vállalkozásnak a kijárási korlátozások miatt kényszerszabadságra küldött 2,2 millió alkalmazottja igényelte a kieső fizetésért járó bérpótlékot, amelyet teljes egészében átvállal az állam a március 17-én életbe lépett karantén egyelőre határozatlan ideig tartó idejére.

(Borítókép: Betegszállításra átalakított TGV várakozik a koronavírusos páciensek szállítására Strasbourgban 2020. március 26-án. Fotó: Frederick Florin / AFP)

Rovatok