Index Vakbarát Hírportál

Olaszország: 5217 új fertőzött, 756 halott

2020. március 29., vasárnap 18:13 | aznap frissítve

Stabilizálódni látszik Olaszországban a koronavírus-járvány terjedésének sebessége, miután sorban a negyedik napon 6000 körüli új megbetegedést regisztráltak a koronavírus által legjobban sújtott európai országban, sőt

vasárnapra némileg mérséklődtek is az előző napokban regisztrált adatok, hiszen 5217 új megbetegedésről és 756 új áldozatról érkezett jelentés.

Ezzel összesen 97 689-re nőtt az igazoltan fertőzöttek száma az országban, a halottaké pedig 10 779-re.

Csütörtökön még 6203 új esetről érkezett jelentés, pénteken ez 5909-re esett, majd szombaton 5974 megbetegedést regisztráltak, a halottak száma pedig a csütörtöki 712 után péntekre 919-re ugrott, ahonnan 889-re csökkent szombatra.

Olaszországban már a hét eleje óta várják a járvány tetőzését, ami látszólag közel lehet – fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy egy hete is esésnek indult mind az új megbetegedések, mind az áldozatok napi száma a hétvégén, de a hét kezdetével ismét emelkedésnek indultak a mutatók.

A gócpontnak számító Lombardiában is javul a helyzet

A járványgörbe lefele ível a gócpont Lombardiában, ahol 416 beteg vesztette életét az elmúlt egy nap alatt a szombati 542 és a pénteki 541 után. A diagnosztizált fertőzöttek száma 1592-vel emelkedett a huszonnégy órával korábbi 2217 és a negyvennyolc órája mért 2409-cel szemben. Az utóbbi több mint egy hónap alatt a halottak száma elérte a 6360-t, az azonosított betegeké pedig meghaladta a 41 ezret.

Angelo Borrelli a polgári védelem vezetője – akinek negatív lett a vírustesztje – elmondta, hogy a lombardiai Cremona intenzív osztályairól Kölnbe szállítanak át betegeket. Korábban már Lipcsébe is szállítottak olaszországi betegeket, írja az MTI.

Elkészült a milánói vásártéren tíz nap alatt kialakított járványkórház, amely első fázisban több mint ötven betegnek képes intenzív kezelést nyújtani, de az ágyak száma több mint kétszázra emelhető.

Az olasz kormány április 3-ig jelenti be az országos óvintézkedések határidejének megújítását: előrejelzések szerint legalább újabb tizenöt nappal meghosszabbítják. A korlátozások feloldását a hatóságok korainak nevezték hangsúlyozva, hogy ezeket fokozatosan, akár tartományról tartományra oldhatják csak fel. Az olaszokat figyelmeztették, hogy lakóhelyüket, városukat a húsvéti ünnepek alatt sem hagyhatják el.

Rovatok