Index Vakbarát Hírportál

97 évesen meghalt a görög hős, aki letépte a náci zászlót az Akropoliszról

2020. március 30., hétfő 20:36 | aznap frissítve

Kilencvenhét éves korában meghalt Manolisz Glezosz görög baloldali politikus – írja az MTI. Glezosz 18 évesen végrehajtott vakmerő akcióval lett Görögország hőse: 1941 májusában letépte a horogkeresztes zászlót az Akropoliszról.

Glezosz halálát szívelégtelenség okozta. Hétfőn hunyt el egy athéni közkórházban, ahol március 18. óta kezelték.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök szerint Glezosz „oroszlánszívű férfi” volt, és bár szegényebbé vált a görög nép, de az ország gazdagodott a veterán politikus példamutató élete révén. 

Glezosz 1941 májusában egy barátjával együtt mászott fel a megszállt Athénban az Akropoliszra, ahonnan letépte a horogkeresztes zászlót, és a görög lobogót tűzte a helyére. Ez volt a Görögországot megszálló nácik elleni első nyilvános megmozdulás. 

Hatalmas zászló volt, és amikor leesett, mindkettőnket beterített. Leszedtük magunkról, összeölelkeztünk, és kicsit még táncoltunk is ott a helyszínen

– idézte fel néhány évtizeddel később egy televíziós műsorban. 

Többször bebörtönözték a megszállás ideje alatt, majd a polgárháborúban és később is gyakran került rács mögé. A 2010-es évek első felében a hazájára kényszerített drasztikus takarékossági politika ellen küzdött.

Kilencvenegy évesen, 2014-ben a radikális baloldali Sziriza pártot képviselte az Európai Parlamentben. A következő évben visszavonult, de továbbra is támogatta a szívéhez közel álló politikai megmozdulásokat. 

Amikor egy 2012-es Reuters-interjúban arról kérdezték, mi tartja őt még mindig a görög politika frontvonalában, Glezosz azt mondta, hogy elhunyt bajtársainak emléke: 

Minden összecsapás, minden tüntetés előtt azt mondtuk egymásnak: ha életben maradsz, ne felejts el engem. Adósságomat törlesztem mindazoknak, akiket elvesztettem azokban a nehéz időkben. Az egyetlen dolog, amit bánok, hogy nem tettem többet. 

Rovatok