Index Vakbarát Hírportál

A járvány közepén menesztették az ukrán egészségügyi és pénzügyminisztert

2020. március 30., hétfő 16:51

Az ukrán parlament hétfői rendkívüli ülésén leváltotta posztjáról Illja Jemec egészségügyi és Ihor Umanszkij pénzügyminisztereket, akik még egy hónapja sem voltak hivatalban.

Többnapi tétovázás után hétfőn végül mégiscsak plenáris ülést tartott az ukrán parlament, minden képviselő védőmaszkot és gumikesztyűt viselt. Az MTI híre szerint az ülés elején 292 képviselő jelent meg a 450 tagú törvényhozásból, ami elegendő volt a határozatképességhez.

Az egészségügyi miniszter menesztését 271, a pénzügyi tárcavezető leváltását 249 képviselő támogatta. Mindkét miniszter kevesebb mint egy hónapig volt a posztján, március 4-én léptek hivatalba az új miniszterelnök, Denisz Smihal kabinetjének tagjaiként.

Egyes források szerint maguk a miniszterek nyújtották be lemondásukat, Jemec sajtótitkára azonban még hétfőn is cáfolta, hogy a tárcavezető felmondólevelet írt volna. Sajtóhírek szerint az egészségügyi miniszter a koronavírus elleni küzdelemben a korlátozások drákói szigorításának híve volt, és az elmúlt napokban többször fenyegetőzött lemondással, ha nem kap támogatást a vezetésben elképzeléseihez.

parlamentnek elsőre nem sikerült megszavaznia a két leváltott miniszter utódját. A délelőtti ülést berekesztették, délután viszont ismét összehívták ezúttal már Volodimir Zelenszkij elnök részvételével, s a törvényhozás 256 szavazattal jóváhagyta Szerhij Marcsenko kinevezését pénzügyminiszternek, 246-tal pedig Makszim Sztepanovot az egészségügyi tárca új vezetőjének.

Nem hagyta jóvá a parlament a kormány által az idei állami költségvetéshez benyújtott módosítási javaslatot sem, hanem az előterjesztést visszaküldte további felülvizsgálatra. Elfogadott viszont egy válságellenes törvényjavaslatot, amely a munkavállalóknak és a vállalkozások biztosít bizonyos garanciákat a válság időszakában, például megtiltja a bankoknak a hitelek kamatlábainak emelését, továbbá kimondja, hogy jár segély részleges munkanélküliség címén a járvány miatti korlátozások miatt is.

A képviselők módosítást fogadtak el, amelynek értelmében büntetőjogi felelősségre vonás alá helyezték a nagy mennyiségű járványellenes áruk kivitelét az országból. Ukrajnában jelenleg 480 regisztrált koronavírus-fertőzöttről tudnak, és eddig 11 ember halt meg a járvány következtében. Az ország egyébként pénteken a saját állampolgárai előtt is lezárta a határait. Fertőzött többek között Andrij Kriscsenko kijevi rendőrfőnök, az országos rendőrfőkapitány helyettese is.

Rovatok