Index Vakbarát Hírportál

New York lett Amerika fertőzöttségi gócpontja

2020. március 30., hétfő 05:52 | aznap frissítve

Naponta hatezer hívást kapnak a mentők a koronavírus miatt New Yorkban, ahol másfélszeresére emelkedett a riasztások száma, írja az MTI. A vasárnap esti adatok szerint eddig 776-an haltak meg a kór miatt a városban. Bill de Blasio polgármester közölte, hogy 400 további lélegeztetőgépet kért a szövetségi kormányzattól a város kórházainak, és figyelmeztetett, hogy utánpótlás nélkül a város egy hét alatt kifogyhat a kesztyűkből, maszkokból és más kórházi eszközökből. Andrew Cuomo kormányzó 965 halottról beszélt.

Az amerikai haditengerészet egyik kórházhajóját hétfőre várják New Yorkba. A hajón 1000 ágy van, 12 műtő és teljes egészségügyi személyzet. A kórházhajó nem koronavírus-fertőzötteket lát majd el, hanem egyéb betegségekben szenvedőket, hogy tehermentesítse valamelyest a New York-i kórházakat, helyeket szabadítva fel a ragály betegei számára.

Az USA-ban eddig kimutatott 130 ezer koronavírusosból 55 ezren New York-iak. Donald Trump elnök április végéig meghosszabbította a társadalmi távolságtartásra vonatkozó előírásokat az Egyesült Államokban. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket irányító kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján, a Fehér Házban tartott tájékoztatóján Trump azt mondta, a szabályzat értelmében az embereknek tartózkodniuk kell a társadalmi érintkezés formáitól, nem vehetnek részt – az egyes tagállamok döntései szerinti létszámú – rendezvényeken, és csakis nagyon indokolt esetben hagyhatják el otthonaikat.

„Semmi sem lenne rosszabb, mint kihirdetni a győzelmet, mielőtt még győzelmet aratnánk” – hangoztatta Donald Trump. 

Rovatok