Index Vakbarát Hírportál

Erdogan héthavi fizetését ajánlotta fel a szegényeknek

2020. március 30., hétfő 22:29

Recep Tayyip Erdogan hétfő este bejelentette, hogy a járvány miatt héthavi fizetését felajánlva gyűjtést indít Törökország rászorulóinak megsegítésére. Az MTI híre szerint a török elnök héthavi fizetése 2020-ban 568 ezer 750 líra, azaz mintegy 28 millió forint.

Erdogan elmondta: a családügyi minisztérium újonnan nyitott számlájára érkező adományok alapítványokon keresztül jutnak majd el azokhoz az alacsony jövedelemmel rendelkező állampolgárokhoz, akik a járvány megfékezése érdekében hozott hatósági intézkedések miatt kárt szenvedtek.

A miniszterek és a kormányzat tagjai eddig összesen 5 millió 200 ezer lírát (mintegy 260 millió forintot) adományoztak. Az elnök egyúttal a parlamenti képviselőket, a kormánypártot, az ellenzéki pártokat, a polgármestereket, az állami tisztviselőket és az üzletembereket is adakozásra szólította fel.

A járvány miatt  Erdogan   a múlt héten egy segélycsomagot is bejelentett, amelynek köszönhetően kétmillió alacsony jövedelmű család kap 1000 líra (mintegy 50 ezer forint) pénzügyi támogatást, a nyugdíjminimum 1500 lírára (mintegy 75 ezer forintra) emelkedik, a minimálbérért dolgozók egy összesen hétmilliárd lírás (mintegy 350 milliárd forintos) csomagban részesülnek, a nyugdíjasoknak pedig már áprilisban megküldik a prémiumot.

Több mint tízezer fertőzött Törökországban

A török egészségügyi miniszter, Fahrettin Koca hétfő este közlése szerint az elmúlt 24 órában 1610-tel emelkedett az  igazolt fertőzött száma Törökországban, amely így túllépte a 10 ezret. Az ország az utóbbi egy hét alatt közel  megháromszorozta a napi koronavírus-tesztek számát, eddig közel 77 ezret végeztek el, ebből csak hétfőn 11,5 ezret. A halálos áldozatok száma 168.

Törökországban a 65 évnél idősebbek és a krónikus betegek nem hagyhatják el otthonaikat, a nemzetközi repülőjáratokat, valamint a belföldiek túlnyomó részét is leállították, nincsenek kulturális és sportesemények, zárva vannak az iskolák, a színházak, a mozik, a bárok, a kávézók és az éttermek, illetve megtiltották a mecsetekben a tömeges imádkozásokat is.

Hétfőn napközben a belügyminisztérium azt közölte, hogy Törökország 81 tartományából 18-ban eddig összesen 39 különböző települést vagy településrészt vettek karantén alá, köztük egy községet, hat településrészt, 28 falvat és négy tanyát. Erdogan esti beszédében már nem 39, hanem 41 vesztegzár alá helyezett települést és településrészt említett, de az elhelyezkedésükre vonatkozóan nem árult el részleteket.

Rovatok