Index Vakbarát Hírportál

Amerikában még a korlátozások betartásával is 82 ezren halhatnak bele a koronvírusba

2020. március 31., kedd 06:43

Háromezer fölé nőtt a koronavírus halálos áldozatainak száma az Egyesült Államokban. A legtöbb halottja az alábbi öt országnak van:

  1. Olaszország: 11 591
  2. Spanyolország: 7716
  3. Kína: 3305
  4. Franciaország: 3024
  5. Egyesült Államok: 3003

A jelenlegi folyamatok ismeretében látható, hogy a járvány kiindulópontját adó Kína hamarosan az ötödik helyre esik vissza az áldozatok számában.

Miközben a fenti országok mindegyikében több száz újabb haláleset van naponta, Kínában hétfőn már csak 48 halottat regisztráltak – mindegyikük külföldön fertőződött meg. (Igaz, a kínai adatok teljes átláthatóságával szemben vannak kétségek, de bizonyos, hogy a járvány ott már leszálló ágban van.)

A Fehér Ház is több mint 80 ezer halottal számolhat

A Fehér Ház szakértői 12 különféle statisztikai modellel győzték meg Donald Trumpot arról, hogy vasárnap hosszabbítsa meg április 30-ig az eredetileg húsvétig tervezett laza karantént (azaz a társas érintkezés mellőzésére vonatkozó intézkedéseket). Ezek a modellek nem kerültek nyilvánosságra, de a CNN rámutatott arra, hogy Deborah Birx, a koronavírus elleni fellépés kormányzati koordinátora szerint hasonló konklúzióra jutottak, mint a Washingtoni Egyetem nemzetközi összevetéseken alapuló modellje. Márpedig eszerint

még a korlátozások betartásával is napi kétezer ember halhat meg a járvány április közepén várható tetőzéséig, és augusztusra összesen 82 ezer halottal kell számolni.

Április közepén lesz a legnagyobb igény a kórházi ágyakra, ezért 61 ezer új férőhelyet kell két hét alatt biztosítani.

Dr. Anthony Fauci, az amerikai járványügyi erőfeszítéseket vezető tudós vasárnap azt állította, a járvány csak az USA-ban akár százezer halálos áldozatot is követelhet, később főnöke, Donald Trump nyomására ezt úgy finomította, hogy a korlátozások betartása csökkentheti ezt a számot.

(Borítókép: Koronavírus miatt felállított kórházi sátortábor a Central Parkban 2020. március 30-án. Fotó: Aleksandra Michalska / Reuters)

Rovatok