Index Vakbarát Hírportál

Ingyen taxizhatnak a járvány miatt a bécsi nyugdíjasok

2020. március 31., kedd 16:52

Taxiutalvány az időseknek, chatbot és szükségszállás hajléktalanoknak: Bécs ezekkel az újabb intézkedésekkel segít a lakosoknak a koronavírus elleni védekezésben.

Háromszázezer 65 év feletti lakost értesített levelében Michael Ludwig bécsi polgármester arról, hogy 50 euró értékű taxiutalványt kapnak a legszükségesebb teendők elvégzésére – tájékoztatta lapunkat Bécs Város Külképviseleti Irodája. Aki szeretne ingyentaxizni, válaszban kell jeleznie ezt. Az első kuponokat pedig már ki is postázták. A támogatás egy 85 millió eurós azonnali segítségnyújtásra szánt pénzügyi csomag része.

Az egykori Sophienspital kórház területén állították fel azt a szükségszállást, ami százhúsz otthontalannak ad ideiglenes menedéket. A hajléktalanok jelenleg az egyik legveszélyeztetettebb csoport, otthon hiányában ugyanis a fertőzés rendkívül gyorsan terjedhet közöttük. A 2006-ban bezárt Sophienspital a Bécsi Szociális Alap és a Vöröskereszt együttműködése révén tél óta szolgál éjjeli menedékhelyként. 

A jelenlegi krízis miatt az eredetileg májusig tervezett szükségszállás nyárig tart majd nyitva 

– jelentette be Kathrin Gaal lakhatásért, és Peter Hacker szociális ügyekért felelős tanácsosok. A kórház területén később a tervek szerint a támogatott lakásokat építenek.

A tájékoztatás szerint a „WienBot”, az osztrák főváros chatbot alkalmazása is egyre többet tud a koronavírusról. A chatbot a koronavírussal kapcsolatos leggyakoribb kérdések megválaszolásában nyújt segítséget, például, hogy kimehetünk-e futni vagy biciklizni, illetve milyen boltok vannak nyitva a közelünkben. 

Mint arról beszámoltunk, a szomszédos országok közül Ausztriában a legmagasabb a jelentett vírusos esetek száma, 3977 regisztrált fertőzött közül 30-an haltak meg. Viszont itt végezték el eddig a legtöbb tesztet is – összesen több mint 23 ezret, ezek közül csak vasárnap 2823-at.

Rovatok