Index Vakbarát Hírportál

NATO-főtitkár: A járvány alatt is el kell látni az elrettentő és védelmi feladatokat!

2020. április 1., szerda 13:44

A NATO elsődleges célja annak garantálása, hogy a koronavírus-járvány okozta egészségügyi krízis ne váljon biztonságot érintő válsággá

– jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán, a szövetséges tagországok külügyminisztereinek csütörtöki tanácskozásának megalapozó tartott online sajtóértekezletén (egyébként a NATO 70 éves történetében először kerül sor virtuális külügyminiszterei szintű találkozóra).

Stoltenberg az MTI tudósítása szerint elmondta, a tanácskozás középpontjában a járvány elleni védekezés és a lehetséges válaszok áttekintése szerepel, egyebek mellett annak biztosítása érdekében, hogy a NATO eleget tudjon tenni alapvető küldetésének:

hiteles és hatékony elrettentő és védelmi feladatainak.

A külügyminiszterek megvizsgálják, hogyan lehetséges a katonai kapacitást és infrastruktúrát még hatékonyabban felhasználni, valamint felgyorsítani a tagországok védekezés terén kifejtett tevékenységének segítését.

A NATO már eddig is több területeken kivette részét „a láthatatlan ellenség ellen vívott világméretű harcból”, egyebek mellett légiereje számos országba szállít szükséges orvosi felszereléseket, segít a határvédelmi feladatok ellátásában, valamint rendelkezésre bocsátja a koordinációs központjait.

Világjárvány okozta krízis csak közösen győzhető le. Ha közösen cselekszünk, reagálásunk még hatékonyabb lesz.

A főtitkár kiemelte, egy esetleges biztonságot is érintő válság megelőzése érdekében a tagállamok külügyminiszterei a terrorizmus ellen vívott harc eredményeit is áttekintik. Napirenden szerepel egyebek mellett az iraki misszió munkájának támogatása annak érdekben, hogy a megtört, de meg nem semmisített Iszlám Állam vagy más terrorszervezet ne tudjon újra megerősödni a régióban.

Afganisztánnal (ahonnan már megkezdődött az amerikai csapatok kivonása) összefüggésben azt monda, noha az országban szolgáló szövetséges katonák száma csökkent, a NATO törekvése – a több mint 18 éve tartó eredménytelen próbálkozások ellenére – nem változott a hosszan tartó béke megteremtésére.

Stoltenberg végezetül elmondta, a miniszteri ülésen első alkalommal vesz részt Észak-Macedónia képviselője, a balkáni ország ugyanis pénteken vált a katonai szövetség 30. tagországává.

Az ország NATO-taggá válása azt jelenti, hogy a szövetség még a nehéz időkben is előre tekint. Egységes marad, ugyanis erőnk az egységben rejlik.

Rovatok