Index Vakbarát Hírportál

Putyin távvezérlésre tért át a fertőzött orvossal való kézfogás után

2020. április 1., szerda 17:41

Kimutatták a koronavírust a járvány egyik központjának kijelölt Kommunarka kórház főorvosánál. Gyenyisz Procenko állapota azért is fontos, mert egy hete járt nála Vlagymimir Putyin, bejárva a kórházat. A bejárást ugyan szkafanderben csinálta végig az orosz elnök, Procenkóval azonban maszk nélkül beszélgetett és kezet is fogott vele.

Procenko egyébként jól van, a saját maga által irányított Moszkvához közeli karanténkórházban van elkülönítve, továbbra is ellátva feladatát.

Az utóbbi napokban Putyin azonban nem mutatkozott, a híradásokban inkább március 25-27 között felvett képeken látható - írta a Newsru.com.

Bár nem sokkal korábban még azt is vállalta, hogy személyesen is találkozzon több vállalkozóval az elnöki rezidencián, hogy a koronavírus gazdasági következményeiről és a szükséges segítségről értekezzenek. Putyin már akkor elismerte, hogy a találkozó valójában szembe megy a járvány idején elvárható távolságtartással, ám a téma fontossága miatt nem akarta lemondani a korábban már betervezett találkozót.

Most viszont első alkalommal már a kormányzati megbeszélést is távolról vezényelte le szerdán - írta a Ria Novosztyi. Putyin szóvivője szerint majd mindenki láthatta, hogy az elnök jól van. Dmitrij Peszkove elmondta, hogy a karanténkórházban járt delegáció minden tagját naponta tesztelik koronavírusra. Az elnöki hivatal egyik munkatársánál  a múlt héten - még Putyin kommunarkai látogatása előtt - már kimutatták a vírust.

Korábban Peszkovval kapcsolatban is felmerült a fertőzés gyanúja a sajtóban, miután járt azon a partin, ahonnan az orosz esztrádvilág több ismert előadóját kórházba szállították a koronavírus miatt, amit valószínűleg az Egyesült Államokból hazaérkezett Lev Lescsenko énekestől kaptak el, miután a 78 éves énekes nem tartotta be az akkor már bevett két hetes önkéntes karantént.)

Procenko egyébként nem csak Putyinnal, de a moszkvai polgármesterrel és az egészségügyi miniszterrel is tárgyalt és kezet is fogott. Velük kapcsolatban a szűkszavú tájékoztatás annyi, hogy jól érzik magukat.

  

Rovatok