Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus: Ausztriában csökken a fertőzés terjedésének mértéke

2020. április 2., csütörtök 17:56 | aznap frissítve

Ausztriában jelentősen csökkent a koronavírus-fertőzés terjedésének mértéke – jelentette be Rudolf Anschober egészségügyi miniszter csütörtökön egy bécsi sajtótájékoztatón.

Az MTI szerint Rudolf Anschober „jó jelnek” nevezte, hogy a fertőzöttek számának növekedési mértéke a kezdeti 35-40 százalékról naponta átlagosan 5,66 százalékra csökkent. Az óvintézkedések az egészségügyi miniszter szerint hatásosak, de még nem érték el a céljukat.

Csütörtökre ugyanis 10 967-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma; a betegek közül 1057-en részesülnek kórházi kezelésben, közülük 227-en vannak intenzív osztályon. Eddig 1749-en gyógyultak meg; és 158-an haltak bele a vírusfertőzés okozta szövődményekbe. Az ausztriai laboratóriumok kapacitása naponta húszezer teszt elvégzését teszik lehetővé; eddig országosan összesen 92 190 tesztet végeztek el.

Tirol tartományban – ahol a legmagasabb a fertőzöttek száma (2531 fő) – már február 5-én megjelent a fertőzés: egy svájci pincérnő ugyanis már akkor tapasztalta a tüneteket, azonban csak több héttel később fordult orvoshoz, és végezték el rajta a koronavírustesztet, ami pozitív lett. Erről Franz Allerberger, az Élelmiszer-biztonsági Ügynökség humán gyógyászati osztályának (AGES) vezetője beszélt csütörtökön.

Pozitív hír ugyanakkor, hogy javult az állapota annak a St. Anton környékéről származó 43 éves nőnek, akit az innsbrucki klinika intenzív osztályán március 11-e óta mesterségesen lélegeztettek, a beteg nemrég átkerült az általános osztályra. Andreas Spielmann vezető ápoló azt mondta:

Ilyen és ehhez hasonló élményekre van szüksége az ápolói csoportnak.

Rovatok