Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok szövetségi börtöneinek egyetlen rabja sem léphet ki a cellájából két hétig

2020. április 2., csütörtök 05:15

Nem léphet ki cellájából a következő két hétben az Egyesült Államok szövetségi börtöneinek összes rabja, 146 ezer elítélt a koronavírus-veszély miatt, illetve a járvány terjedésének fékezése végett, írja az MTI.

A szövetségi büntetés-végrehajtás azután döntött így, hogy egy louisianai börtönben, az FCC Oakdale nevűben meghalt két rab a járvány miatt, további húsz pedig továbbra is kórházban van. A helyzet annyira súlyos, hogy a helyi egészségügyi kormányzat már feleslegesnek tartja a rabok vírustesztelését.

Az őrök közül 13-an bizonyítottan fertőzöttek, egyikük intenzív kórházi ápolásra szorul.

Az Egyesült Államok szövetségi börtöneiben eddig összesen ez a két haláleset történt a járvány miatt, de tagállami és helyi fegyházakban, börtönökben már voltak koronavírusos halálesetek.

Orosz szállítmány

Eközben az MTI az orosz ENSZ-képviselet híre alapján arról is beszámolt, hogy megérkezett szerda este New Yorkba az az orosz teherrepülőgép, amely maszkokat és egyéb orvosi felszereléseket vitt segítségül az amerikai világvárosba a koronavírus-járvány elleni harchoz.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden közölte, hogy a segélyt Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfői telefonbeszélgetésük során ajánlotta fel Donald Trump amerikai elnöknek.

A szóvivő fontosnak érezte megjegyezni, hogy az Egyesült Államoknak felajánlott segítséggel Putyin "abból indul ki, hogy amikor az amerikai orvosieszköz- és anyaggyártók felpörögnek, akkor szükség esetén viszonozni tudják majd ezt a segítséget".

Zárva maradó iskolák 

Az idei tanévben már nem nyitnak ki újra az iskolák Kaliforniában a koronavírus-járvány miatt - jelentette be Gavin Newsom, a tagállam kormányzója szerdán sajtótájékoztatóján, írja az MTI.

Közlése szerint a tanév hátralevő részét továbbra is távoktatással tartják meg. A kormányzó már március közepén azt mondta: valószínűtlen, hogy az idei tanévben visszatérhetnek a tanulók az iskolákba.

Kaliforniában él az Egyesült Államok összes iskolás korú diákjának 12 százaléka, 6,1 millió tanuló.

(Borítókép: Emberek imádkoznak a rabok egészségéért és szabadon engedéséért egy chicagói börtönben 2020. március 23-án. Fotó: Jose M. Osorio / Chicago Tribune / Tribune News Service / Getty Images)

Rovatok