Index Vakbarát Hírportál

Lezártak egy 600 ezer lakosú kínai megyét a második hullámtól tartva

2020. április 2., csütörtök 13:47

Ugyan áprilisba érve is tovább csökkent a napi új koronavírusos fertőzések száma az eredeti gócpontnak számító Kínában, ám az országban egyre több helyen tartanak a járvány második hullámától, így újabb korlátozásokat léptettek életbe, míg máshol az óvintézkedések folytatólagos betartására szólították fel a lakosságot.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság csütörtöki közlése szerint szerdán 35 újabb fertőzöttet diagnosztizáltak, akik mind külföldről érkeztek az ország szárazföldi részére – ezzel folytatódott a már közel két hete tartó trend, miszerint az országon belül nem tapasztalnak új, országon belüli átfertőzést.

A hivatalos adatok szerint az igazolt fertőzöttek száma ezzel 81 589-re nőtt, míg szerda éjfélig összesen 3318 ember halt bele a vírus okozta betegségbe. A bizottság emellett 55 újabb tünetmentes fertőzöttről adott hírt, velük együtt jelenleg 1075 panasz nélküli vírushordozót tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Kínában a járvány második hullámának elkerülése érdekében ismét bezáratták a nemrégiben újranyitott mozikat, Peking város vezetése pedig arra szólította fel az ott élőket, hogy az otthonaikon kívül viseljenek maszkot, és továbbra is kerüljék a társas érintkezést másokkal.

Vesztegzár alá vontak egy 600 ezer lakosú megyét

A második hullámtól tartva a kínai kormány vesztegzár alá helyezett Honan tartományban egy 600 ezer lakosú megyét – Csiában kedden lépett életbe a korlátozás, aminek értelmében csak különleges engedéllyel, nélkülözhetetlen esetben hagyhatják el a lakók a területet, írja a a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A SCMP arról is írt, hogy a kínai katonaság tudósai külföldön tesztelnének egy Covid-19 elleni kísérleti oltást. A vakcina március 16-án, Vuhanban megkezdett klinikai tesztje első szakaszának eredményeit áprilisban teszik majd közzé. Csen Ling, a Légzőszervi Betegségek Állami Laboratóriumának virológusa a lapnak elmondta: a második és harmadik szakaszban több ezer alanyra lenne szükség, ezért a jelenleg a járvány által leginkább sújtott országokban gyorsabb és pontosabb eredmények születhetnének. Miután Kína már megfékezte a vírus terjedését, jelenleg nincsen elegendő igazolt fertőzött az országban a további tesztekhez – mondta a szakértő az MTI szerint.

Eközben Hupej tartományban mártírrá nyilvánították a koronavírus elleni küzdelemben életét vesztő 14 orvost és egészségügyi dolgozót. Köztük van az a Li Ven-liang is, aki a járvány hajnalán elsőként hívta fel a figyelmet az új koronavírus veszélyeire, de az akkor még nagy erőkkel a járvány eltussolásán dolgozó hatóságok mindent megtettek az elhallgattatásáért.

Rovatok